Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umjesto komunalne naknade

Plaćat ćemo porez na kuće, stanove, vikendice, poslovne prostore...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanima u travnju sljedeće godine stiže i novi namet, porez na imovinu. Iako ga Vlada zamišlja kao teret za bogate, plaćat će ga svi. Oporba tvrdi da će to biti najveći udar na građane u povijesti.

Porez na imovinu morat će platiti svi jer će on zamjeniti dosadašnju komunalnu naknadu. Na primjeru jednog stana u širem centru Zagreba vrijednog oko 100 tisuća eura, ukoliko u njemu stanuje vlasnik, morati će platiti 1500 kuna. Ukoliko ga iznajmljuje morat će izdvojiti duplo više, 3 tisuće kuna, a ukoliko ovaj stan zjapi prazan vlasnik će za njega morati izdvojiti čak 15 tisuća kuna poreza ili 2 posto od ukupne procijenjene vrijednosti nekretnine.

Pročitajte i ovo Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan Hrvoje Krešić, videozid - 4 PRIJETI LI KOLAPS? Analiza Hrvoja Krešića: Tri su najvažnija razloga za divljanje cijena nekretnina u Hrvatskoj - "Stvoreno je usko grlo na tržištu..."

Ove brojke neslužbena su računica. Od Vlade o visini poreza još ni glasa. Osim da će ga sigurno biti. 'Zločin je ako imate stan i imate zatvoreni stan', rekao je jučer ministar Linić.

Neće se oporezivati samo stanovi i kuće, već i vikendice. Do sada se na njih plaćalo nekoliko desetaka kuna. Prema novom, neslužbeno, bit će to također 2 posto od vrijednosti. Ekonomisti smatraju da mnogi koji su vikendice stjecali u nekim drugim vremenima sada to neće moći plaćati.

>> Uskoro nove cijene: Kava i sokovi jeftiniji, cigarete skuplje! Ukida se porez na luksuz!

'Ako se stopa od dva posto poreza na nekretnine usporedi sa stopama kojima se obično oporezuju nekretnine naprimjer u zemljama članicama Europske unije takva stopa izgleda prilično visokom', kaže Sandra Švaljek iz Ekonomskog instituta u Zagrebu.

'Vlada priznaje da kroz postojeće oblike ne može ubrati dovoljno poreza i možda bi bilo poštenije reći uz komunalnu naknadu svi ćete platiti godinu dvije porez za sanaciju državnih financija', rekao nam je Vlado Brkanić, ekonomski analitičar iz RRIF-a.

Nejasno ostaje i kako će porezna uprava utvrditi koliko koja nekretnina vrijedi, a upravo to bit će osnova za obračun poreza. 'Niti tehnički pripremljeno, niti stručno niti socijalno nisu uzete u obzir sve činjenice i to će sigurno biti najveći socijalni udar u povijesti hrvatske države', rekao je Ivan Šuker iz oporbenog HDZ-a.

Upućeni tvrde da je za tehničku pripremu naplate složenog poreza poput ovoga na imovinu potrebno više od godinu dana.Ministar Slavko Linić njegovu primjenu najavljuje za 1. travanj iduće godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene