Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove trošarine

Uskoro nove cijene: Kava i sokovi jeftiniji, cigarete skuplje! Ukida se porez na luksuz!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić ukinut će trošarine na luksuze, kavu i sokove te automobile s malom emisijom CO2, a povećati na cigarete. Spomenuo je i mogućnost da neki blagdani sljedeće godine postanu radni.

Ministar financija Slavko Linić ukida trošarine na kavu i sokove. Postupak je to kojim želi spriječiti da građani svoju kupnju obavljaju preko granice. Kava će i bezalkoholna pića pojeftiniti, ali cigarete će poskupjeti.

Pročitajte i ovo Cigarete Od srijede Poskupljuju cigarete: Ovo su nove cijene Slika nije dostupna kritike pljušte na sve strane Uskoro skuplji alkohol, cigarete i neki sokovi: Proizvođači ne otkrivaju cijene, gospodarstvenici kritiziraju veće trošarine

Još se uvijek ne zna koliko će to pojeftinjenje, odnosno poskupljenje biti. 'Cijene sokova i kave su u zemljama okruženja manje, pa ćemo i mi ići tim putem', kazao je Linić. 'Moramo stimulirati kupnju, ako želimo ostvariti PDV. S jedne strane mijenjamo ekonomsku logiku, a s druge strane se prilagođujemo ulasku u EU', dodao je. Što se cigareta i duhanskih proizvoda tiče, njihova će se cijena povećati već ulaskom u EU, a u sljedeće nas tri godine očekuje dodatno postupno poskupljenje tih proizvoda.

Od prvog će se siječnja iduće godine ukinuti i porez na luksuzne proizvode, u koje spadaju nakit, odjeća od krzna i slično, jer se od tih poreza nisu ostvarivali znatni prihodi, ali se smanjivala konkurentnost domaćih proizvođača. Porez je iznosio 30 posto. 'Ovo je jedna od mjera za poticanje malog i srednjeg poduzetništva', kazao je Linić.

>> Linić: Mijenjaju se trošarine na automobile, 2013. očekujemo rast od 1,7 posto

Osim luksuzne robe vjerojatno će pojeftiniti i automobili. Cilj je ministarstva da se smanji uvoz rabljenih automobila s velikom emisijom štetnih plinova, a poveća uvoz novih malih gradskih automobila. Ekološka je to mjera za smanjenje emisija stakleničkih plinova. Tako će rabljeni automobili s velikim emisijama CO2 biti skuplji od novih malih automobila s malom emisijom. Linić je kazao kako jači automobili imaju veću emisiju CO2, pa će platiti i veću trošarinu.

Građani će biti oslobođeni svih nameta što se tiče trošarina na prirodni plin i električnu energiju i neće ih morati plaćati.

Iznos nijednog od pojeftinjenja nije poznat, jer još nije izrađen konačan prijedlog koji će ići u dva čitanja u Sabor. Prijedlog je ovog Zakona Vlada uputila u hitnu proceduru.

Linić bi htio da neki blagdani od sljedeće godine budu radni

Inače, na predstavljanju novih trošarina novinari su primijetili kako ministar Linić nije danas, poput mnogih, iskoristio mogućnost spajanja blagdana s vikendom. To je otvorilo već ranije načetu temu ukidanja dijela neradnih dana. Hrvatska, podsjetimo, u godini ima 14 blagdana i praznika. Neki od njih, nada se ministar financija, više neće biti neradni, nego radni.

'Ne treba dirati blagdane, neka budu blagdani i praznici i posebni dani koje treba obilježiti, ali isto tako smatram da bi trebali biti radni. Ja se nadam da ćemo nešto u tom smislu za iduću godinu i definitivno odlučiti', rekao je ministar Linić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene