Obavijesti Pretražite Navigacija
Radi konkurentnosti

Petir u EU parlamentu zatražila zaštitu turističkih poduzetnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marijana Petir zatražila je u Europskom parlamentu da se povede računa o zaštiti poduzetnika koji se bave turističkim djelatnostima.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir zatražila je na plenarnoj sjednici da se povede računa o zaštiti poduzetnika koji se bave turističkim djelatnostima kako političke odluke ne bi imale posljedice na konkurentnost i profitabilnost hotelijerstva i cijelog turističkog sektora, priopćeno je iz njezina ureda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Samo za domaće Njegov je oglas za apartmane na Jadranu podigao prašinu na društvenim mrežama, a za DNEVNIK.hr kaže: "Stavim takve cijene da ne bude bauk" Ilustracija Podijelio na društvenoj mreži Oglas za apartmane na Jadranu privukao niz pozitivnih komentara: "Ove godine iznajmljujem samo domaćima"

Petir je sudjelovala u raspravi o izmjeni Direktive o paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima koja uključuju prijevoz, smještaj i druge usluge poput iznajmljivanja automobila.

Hrvatski turizam opet obara rekorde

Upozorila je kako osim kupaca i turista, što ona snažno podupire, da se vodi računa o zaštiti poduzetnika koji se bave turističkim djelatnostima kako političke odluke ne bi imale posljedice na konkurentnost i profitabilnost hotelijerstva i cijelog turističkog sektora.

Pojasnila je kako je dobro da su tijekom pregovora posljednjih mjeseci o ovoj Direktivi poslušana upozorenja struke, koja je i ona poduprla, kako bi se izbjegli mogući problemi koji bi doveli do opterećenja novim davanjima hotelijere. Mnogi hoteli ne bi bili u mogućnosti platiti ta nova davanja te bi prestali nuditi specifične proizvode, po kojima je primjerice Hrvatska već sada prepoznatljiva turistička destinacija, napomenula je hrvatska zastupnica.

Naglasila je kako Hrvatska ima 633 hotela te da oni raspolažu vlastitim dodatnim sadržajima kao što su bazeni, wellness i sportski sadržaji. Hotelijerstvo je lider hrvatskog turizma, a uz to i jedan od rijetkih investitora u Hrvatskoj, unatoč teškom gospodarskom trenutku i povećanju stope PDV-a za turizam s 10 posto na 13 posto koje je uvela ova Vlada, napomenula je dodavši kad se govori o zaštiti prava potrošača u turizmu treba govoriti i o zaštiti prava poduzetnika, hotelijera i onih koji ulažu u razvoj turističkog sektora.

"Nadam se da ovaj prijedlog Direktive neće dovesti do većeg obračuna PDV-a za neke hotelske proizvode, na štetu hotelijera, a u konačnici i krajnjih korisnika - turista", rekla je Petir.

Upozorila je na, kako kaže, strepnje koje dolaze s terena da će hotelijeri umjesto 13 posto morati plaćati PDV 25 posto na neke turističke usluge.

Pozvala je zastupnike da se otvori ozbiljna rasprava o turizmu u Europskom parlamentu jer je riječ o gospodarskoj grani koja je nepravedno zanemarena, a koja bitno doprinosi BDP-u država članica.

Izmjena Direktive donosi poboljšanu zaštitu u slučaju nemogućnosti plaćanja i poboljšano informiranje prije sklapanja ugovora, kao i osiguravanje prenoćišta za 3 noći u slučaju nepredviđenih okolnosti. Ona isključuje poslovna putovanja te izjednačava uvjete za unajmljivanje motocikala s unajmljivanjem automobila. Putni bi aranžmani u izmijenjenoj Direktivi trebali biti jasno definirani, a ona predviđa i stvaranje mreže centralnih točki kontakta u zemljama članicama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene