Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštre osude iz SDP-a

"Nema ni vrećica ni boksova": Novi sustav prikupljanja komunalnog otpada u problemina

Renato Petek - 2
Renato Petek - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek (SDP) kritizirao je u utorak gradsku vlast zbog nepripremljenosti infrastrukture tvrdeći da trenutno nema uvjeta za uvođenje novog sustava prikupljanja komunalnog otpada najavljeno za 1. srpnja.

“Ako vrećice nisu dostupne, ako nema dozvola za bokseve, ako nema sporazuma Čistoće i stanara, nema uvjeta za primjenu nove odluke”, istaknuo je Petek na konferenciji Kluba SDP-a u Gradskoj skupštini povodom najavljenog uvođenja novog sustava prikupljanja komunalnog otpada od 1. srpnja.

Najavio je kako će SDP na sjednici u četvrtak od Gradske uprave zatražiti izvješće o aktivnostima i pripremi za uvođenje nove odluke o gospodarenju komunalnim otpadom. Poručio je kako informacije "ne ohrabruju" da će novi sustav biti spreman 1. srpnja, kako je to bilo planirano.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna objavljen aneks ugovora "Ovo nema nitko": Direktoru Čistoće na plaću od 26.000 kuna dali još dodatnih 5000 za stan i režije

Od 1. srpnja u Zagrebu se planira uvođenje novog sustava s tipiziranim vrećicama koje će omogućiti individualiziranje naplate odvoza komunalnog otpada, kao i uvođenje spremnika koji će biti pod nadzorom vlasnika.

Petek je poručio da trenutno, pet tjedana prije tog roka, ima mnogo problema u pripremi za uvođenje novog sustava. Poručio je da "vrećice nisu niti tiskane, a kamoli u distribuciji", te da tipizirani boksevi tek trebaju biti postavljeni.

Pročitajte i ovo Zagrebački tramvaji - Ilustracija - 2 Štetni bandićevi ugovori Kriminal s oglašavanjem na tramvajima: Gdje je nestala prepoznatljiva plava boja ZET-a?

"Morat će se dogoditi odgoda, a ta odgoda je oko 30 milijuna kuna mjesečno manje za Holding", istaknuo je Petek te podsjetio da je novi sustav uvršten u plan poslovanja Holdinga, a da će odgoda smanjiti mogućnost da Holding posluje kako je planirao.

"Želimo vidjeti napredak u sustavu odvajanja i prikupljanja i odvoza otpada. Trenutno ga ne vidimo, on ne funkcionira dobro”, rekao je Petek te ustvrdio kako su građani ponovno frustrirani jer se otpad niti po sadašnjem sustavu ne odvozi redovito.

“To je izuzetno frustrirajuće da, nakon godinu dana, nisu uspjeli detektirati probleme u sustavu i riješiti ih”, istaknuo je.

Pročitajte i ovo Srebrnjak, gradilište - Ilustracija - 1 troškovi rapidno rasli Protupožarne stube vrijedne pola milijuna kuna: Zašto su stali radovi na Srebrnjaku?

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac poručio je kako ta stranka, kao koalicijski partner vlasti, želi vidjeti rješenja.

“Kao partneri i kao građani, pozdravljamo i pomažemo svaku reformu, ali ne želimo da ta reforma bude prevaljena na leđa građana”, poručio je Gotovac i vladajućima ponudio pomoć u pronalaženju najboljih rješenja.

Gradska uprava u utorak je predstavila izgled tipiziranih bokseva, koje će se o trošku vlasnika koji to zatraže, postaviti na javne površine. Petek je pak istaknuo kako bi se postavljanje tih bokseva trebalo podmiriti iz pričuve, osim u slučaju podstavljanja podzemnih bokseva u centru grada, što će ići na trošak grada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene