Petar Pripuz, vlasnik C.I.O.S.-a, progovorio je za Dnevnik Nove TV o požarima u njegovu pogonu koji su u protekle četiri godine buknuli čak četiri puta.

Galerija


Glomazni otpad sa zagrebačke Savice gorio je sinoć u reciklažnom dvorištu tvrtke C.I.O.S., u vlasništvu Petra Pripuza.

Vezani članci Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Uskok se žalio na obustavu postupka protiv Milana Bandića Slika nije dostupna Bandić: "Da meteor padne na Zemlju, vi ćete to dovesti u vezu s Bandićem "

Pripuz je, podsjetimo, sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem osumnjičen u aferi Agram.

S njim je za Dnevnik Nove TV razgovarala Barbara Štrbac
 

Znate li što bi mogao biti uzrok ovoga požara?

Prije svega, želim zahvaliti svim sudionicima koji su svojim nesebičnim doprinosom doprinijeli da se taj nemili događaj što prije završi. Posebno se želim zahvaliti zaposlenicima C.I.O.S. Grupe koji su sinoć došli u velikom broju da se to završi.

U ovom trenutku ne želimo spekulirati tko i zašto to radi, no nedvojbeno je da smo na ovoj lokaciji 15 godina i da su se u zadnje četiri godine, otkad smo počeli suradnju s Gradom Zagrebom, počele događati ove stvari.

Dakle, sumnjate da je to podmetnuto. Na koga sumnjate?

Ne možemo nikoga prozvati da je podmetnuto, no simpomatično je da se ti požari događaju u pravilu vikendom i da se događaju na rubnim dijelovima našeg skladišta. Snimke koje smo dostavili sinoć medijima, prije nego što smo ih danas dali policiji, potvrđuju ono što mi sumnjamo – da nam netko to pali, podmeće.

Zbog čega ste dali snimke nadzornih kamera medijima?

Zato što unatrag četiri godine nismo dobili nijedan izvještaj o očevidu koji je policija napravila. Na naše upite policije da nam se dostave izvještaji o očevidu, dobili smo odgovor da je sve proslijeđeno Županijskom državnom odvjetništvu, koje nam do današnjeg dana nije dostavilo niti jedan dopis o tome.

Tko vam podmeće?

Mogu reći sljedeće: tvrtka Cezar jedina je u Hrvatskoj koja ima dozvolu, opremu i tehnologiju koja može u skladu sa zakonom odraditi ovu vrstu otpada. Znači, konkurencije nemamo da bismo sumnjali na njih. Ima li političkih pobuda pojedinaca koji žele na kriminalan način srušiti Milana Bandića, ne želimo spekulirati. A i prepustimo institucijama da odrade svoj posao. Nadam se da će ga ovoga puta odraditi i da će nam dostaviti izvještaj o tome.

Kažete politički. Tko to?

Nedvojbeno je da je u zadnje vrijeme gospodarenje otpadom postalo aktualna tema, i u Gradskoj skupštini i diljem Hrvatske. To jest gorući problem cijeloj Hrvatskoj jer kasnimo s preuzetim obvezama od direktive Europske unije. Nedvojbeno je da pojedinci vide svoje mjesto pod suncem napadajući postojećeg gradonačelnika koji nije idealan, ali očito je po glasačima koji su mu šest puta dali mandat najbolji i takav kao neidealan.

Mislite da su svi koji su protiv njegova modela zbrinjavanja otpada mogli biti umiješani? 

To vi kažete, ja to ne mogu reći.

Mislite li da će se ovaj puta rasvijetliti ovaj slučaj?

Duboko se nadam, međutim iz snimke koju smo jutros dostavili policiji, očekujemo da će oni utvrditi doista počinitelja.