Požar koji je sinć buknuo u zapadnome dijelu grada Zagreba gdje gori zgrada tvrtke C.I.O.S.-a za prikupljanje i preradu otpada ugašen je, a vatrogasci ostaju na terenu. Ugašen je i požar u napuštenom objektu na istočnom dijelu grada gdje također ostaju vatrogasci. Doznajemo da je na požarištu u Jankomiru jedan vatrogasac lakše ozlijeđen. Nadzorna kamera snimila je početak požara u C.I.O.S.-u.

Galerija


Dobili smo u redakciju snimku s nadzorne kamere iz C.I.O.S.-a, koja je snimila početak požara.

Oba su požara potpuno ugašena. Na terenu su i dalje vatrogasci koji osiguravaju požarište. Ističu kako su im noćas pomoć ponudili i vatrogasci iz susjednih gradova, te im zahvaljuju. 

Vezani članci Izbio požar u zgradama HZJZ-a i Imunološkog zavoda (Foto: Igor Soban/PIXSELL) - 4 Požar u zgradama Zavoda za javno zdravstvo: Vatra buknula u podrumu, izgorjeli uređaji i arhivska građa Izgorio BMW u Solinu (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) - 1 Opet gorjeli automobili: U Solinu na parkiralištu požar izbio na jednom pa se proširio i na drugi

"U požaru nisu stradala postrojenja, niti objekti. Procijenjena šteta je oko 20 tisuća kuna. Prema uvidu na licu mjesta, izgorio je manji dio glomaznog otpada na otvorenom skladištu dovezen s ilegalnog odlagališta na Savici, te dio ograde reciklažnog centra" stroji u novom priopćenju C.I.O.S.-a.

Požar je započeo s vanjske strane jer su, poručuju, nadzorne kamere snimile na početku požara dim izvan reciklažnog dvorišta.

Požar u zapadnom dijelu Zagreba - gori zgrada C.I.O.S.-a

Operativno dežurstvo zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe (JVP) potvrdilo je da su dojavu o novom požaru u Zagrebu - ovoga puta u zapadnom dijelu grada primili u 20:06 te da su na mjesto požara, zgradu C.I.O.S.-a uputili više vatrogasnih vozila, od kojih i neka s požarišta u istočnom dijelu grada u Heinzleovoj ulici koje je u tom trenutku bilo aktivno već oko sat vremena.

Kako neslužbeno doznajemo radi se o skladištu u kojem se nalazi komunalni otpad.

Na terenu su sve vatrogasne ekipe s najmanje 26 vozila i 98 vatrogasaca, te dežurni djelatnici ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

U posljepodnevnim satima sve je obavio gusti crni dim, a skladišta C.I.O.S.-a već su gorjela u dva navrata u posljednjih nekoliko godina.

Građane su uznemirile brojne sirene.

Iz C.I.O.S.-a je stiglo priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

''Požar koji je u subotu malo prije 20 sati zahvatio otvoreno skladište CE-ZA-R-a Centra za reciklažu, članice C.I.O.S. grupe, u zagrebačkom naselju Jankomir, Josipa Lončara 15 je u cijelosti pod kontrolom.

Pomoćnik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Tomislav Resman, koji je na licu mjesta, izjavio je da je požar u cijelosti pod kontrolom i da je u intervenciji sudjelovalo 26 vatrogasnih vozila s 98 vatrogasaca. Uspješnost intervencije uvelike je olakšala činjenica je CE-ZA-R sa svojom dežurnom vatrogasnom službom i vlastitim vatrogasnim vozilom odmah pristupio gašenju požara dok nisu pristigli vatrogasci. Djelatnici CE-ZA-R-a sa vlastitom opremom pridonose što bržoj intervenciji.

Prvom internom analizom snimke nadzorne kamere lokacije vidljiv je dim s vanjske strane ograde skladišta nemetala, pa je vjerojatno da je izvor požara izvan skladišta, što budi sumnju.

Okolnosti nastanka ovog požara vrlo su slične požaru u svibnju prošle godine, kada je požar izbio oko 20 sati u neradni dan, a za koji požar CE-ZA-R još nije zaprimio službene rezultate policijskog očevida o uzrocima i okolnostima nastanka.

Požar se proširio na glomazni otpad koji se obrađuje u reciklažnom centru temeljem ugovora o obradi glomaznog otpada koji je CE-ZA-R d.o.o., temeljem javnog natječaja kao najpovoljniji ponuditelj, sklopio sa Zagrebačkim holdingom u svibnju 2015., dok je gradonačelnik Milan Bandić bio u pritvoru. Riječ je o otpadu sakupljenom čišćenjem divljeg odlagališta na Savici. Gori otpadni namještaj i drugi glomazni otpad uz ogradu otvorenog skladišta, a sva postrojenja i upravne zgrade su sigurni.

Javnost ćemo i dalje izvještavati o svim relevantnim činjenicama.''

Veliki požar u Zagrebu (Foto: Marino Gregurev)
Veliki požar u Zagrebu (Foto: Marino Grgurev) - 4

 

Požar u Heinzlovoj: Gori 'Stara Zagrepčanka'

Zagrebački vatrogasci su na požarištu i u istočnome dijelu grada, na području Heinzlove ulice gdje je poslijepodne gorjela napuštena zgrada nakadašnje tvornice za preradu mesa "Zagrepčanka", poznatija kao 'Stara Zagrepčanka".

U Operativnome dežurstvu Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zagreb potvrdili su da su u subotu u 18:45 sati primili dojavu o požaru na području Heinzlove ulice, te da su na požarište, 'Staru Zagrebačanku', upućena brojna vatrogasna vozila.

Vatra je bila toliko visoka da se požar vidio iz cijelog grada.

Kako doznajemo s terena, od snimatelja Nove TV Marina Grgureva, u požaru nema ozlijeđenih, a radi se o napuštenom objektu, a gori PVC materijal. U skladištu je, neslužbeno doznajemo bilo i puno kocaka za potpalu. Vatrogasci i na ovom požarištu ostaju cijelu noć.

Uzroci nijednog požara za sada nisu poznati. (D.Š./Hina)