O optužnici u slučaju Agram protiv Milana Bandića moglo bi se odlučivati danas, kad se nakon godinu dana odgode ponovno sastaje Optužno vijeće Županijskog suda.

Galerija


USKOK je podignuo optužnicu prije više od 2 godine, ali zbog proceduralnih razloga o njoj se još nije ni raspravljalo. Pravosudna trakavica s optužnicom dovela je do toga da se Milanu Bandiću odblokira imovina.

Vezani članci Dijana Muhović svjedočila je u suđenju za aferu Agram (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Afera Agram: Svjedokinja kaže da je službeno putovala u Berlin, USKOK tvrdi da je išla u BiH Suđenje u aferi Agram (Foto: Pixsell,Borna Filic) Afera Agram: Potvrđena optužnica protiv Milana Bandića i Petra Pripuza

Već treću godinu čeka se što će sud odgovoriti na optužnicu USKOK-a. U aferi Agram uz njega je optuženo još 15-ero njih, a štetu procjenjuju na 26 milijuna kuna.

Za što ga se sve tereti

Bandića terete da je pogodovao tvrtki Petra Pripuza i tvrtki Bramgrad, izbjegao platiti porez na donacije nakon predsjedničke kampanje, nezakonito zapošljavao u Gradu, koristio službene automobile u privatne svrhe, nagovarao na lažno svjedočenje, krivotvorio dokument...

U velikoj akciji uhićen je u listopadu 2014, a mjesec dana kasnije iz Remetinca je izašao uz 15 milijuna kuna jamčevine. Na slobodi nije smio obavljati dužnost gradonačelnika ni komunicirati sa svjedocima. Mijenjala ga je Sandra Švaljek.

No nakon nekoliko mjeseci ponovno je završio u istražnom zatvoru. Na slobodu ga je vratio Ustavni sud.
Optužnica je podignuta u prosincu 2015. Zašto se još o njoj nije odlučilo, sa Suda ne odgovaraju.

"Specifičan predmet"

"Obično ljudi smatraju da dolazi do odugovlačenja u nekim značajnim postupcima, međutim ja ne bih rekao, ovaj predmet je specifičan“, kaže Anto Nobilo, odvjetnik Petra Pripuza.

Dosad je održano nekoliko ročišta, a odluka se odgađala.

"Tu ima nekoliko problema, pa nemojte očekivati da će baš i sutra biti gotovo. To što je Zakon o kaznenom postupku iz 2008. takav kakav jest - ja bih ga mijenjao sutra i ne bih dozvolio da se u nekoliko navrata optužnica vraća na ispravak da se mogu sukcesivno podnositi prigovori na optužnicu“, kaže odvjetnik Veljko Miljević.

Obrana Petra Pripuza predložit će sudu da predmet vrati u fazu istrage i da se provede vještačenje o poslu s odvozom glomaznog otpada.

"Tržna cijena je bila daleko veća od one koju je tvrtka Cezar Petra Pripuza zaračunala Zagrebačkom holdingu", kaže Nobilo.

A kako ni nakon dvije godine optužnica nije potvrđena, sud je imovinu Milanu Bandiću odblokirao. USKOK se na to žalio, čeka se što će odlučiti Vrhovni sud.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr