Od katastrofalnih poplava u županjskoj Posavini prošlo je pet godina. Mještani se prisjećaju teške i tužne 2014., kada je Sava gotovo 9000 stanovnika ostavila bez doma.

Galerija +0 Gunja: ​Konferencija povodom 5. obljetnice katastrofalne poplave u županjskoj Posavini (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Većina kuća je obnovljena, ali ne i gospodarstvo. Uoči obljetnice počeli su radovi dugi 21 kilometar kako bi se ojačao i modernizirao nasip. To je samo jedan od šest nasipa. Na jačanju nasipa radi se i u Brodsko-posavskoj županiji.

Vezani članci Australija, poplave Tisuće stanovnika u unutrašnjosti Australije napuštaju domove zbog opasnosti od poplava Nasip u Karlovcu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Počela gradnja nasipa na obali Mrežnice i Korane: "Bio sam s ljudima kojima je bujica u trenutku sve uništila"

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković najavio je radove na nasipu.

"Pružit ćemo bolju sigurnost ovome kraju, pozivamo tu operativu koja je uglavnom s ovih područja da vrijedno radi, da ujedno pomogne u apsorpciji europskih sredstava da obnovimo nasipe i konačno pružimo veću sigurnost građanima ovoga područja", rekao je Đuroković.

Načelnik Gunje Anto Gutić rekao je kako je 700 ljudi tužilo Republiku Hrvatsku za nematerijalnu štetu nakon poplava.

"I nakon 5 godina nisu svi objekti obnovljeni. Još uvijek ima dosta toga na sudovima", rekao je Gutić.

Plenković kao rezerva: "Vidjet ćemo što će biti! U ovim situacijama uvijek imate jako puno špekulacija, komentara…" +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju