Županjska Posavina prisjeća se katastrofalnih poplava iz 2014. godine, kada je Sava probila nasip i gotovo 9.000 stanovnika ostavila bez doma.

Galerija


Kuće su u međuvremenu obnovljene, ali ne i gospodarstvo. Za uništeni stočni fond, stočari do danas - nisu dobili naknade.

Vezani članci Tornado u Kini VIDEO Razorni tornado u Kini napravio veliku štetu, u poplavama smrtno stradale 33 osobe Kinezi se i dalje bore s poplavama - 2 VIDEO Nestvarna snimka poplave među neboderima: U vodenom kaosu u Kini 25 ljudi poginulo, milijuni pogođeni posljedicama

Prije četiri godine Stjepan je izgubio sve što je godinama gradio.

„Voda je bila otprilike do pojasa, pola je jata bilo preživjelo, od toga je država pola jata pobila, sklonila i ostali smo bez ičega“, kaže Stjepan Lucić, vlasnik peradarske farme.

Voda mu je odnijela 3000 nesilica, strojeve i uhodani posao. Sve je obnavljao iz temelja.

„Obeštećen sam za jedan dio, a za veći dio nisam obeštećen“, rekao nam je Lucić.

Mnogi se nisu oporavili

Mnogi se nisu oporavili. U Gunji je 1200 stanovnika manje.

„Nisu obeštećeni gospodarski subjekti tako da su dvije najveće tvrtke drvoprerađivačke koje su radile u općini Gunja zatvorile svoja vrata“, kaže Anto Gutić, načelnik općine Gunja.

Poplava je uništila 2.100 kuća i napravila gotovo 2 milijarde kuna štete. Vladinu stoku s čardaka je spašavala vojska.

Odšteta za stradalu stoku i strojeve je izostala, ipak, uspio je povećati proizvodnju.

„Sami smo, sami smo se borili, trebalo je vremena i vremena da bi se oporavili, težak je bio oporavak“, kaže Stočar Vlado Kandrać.

Posao u Posavini još nije završen. U Račinovcima i dalje stoje deponije s građevinskim otpadom, a nisu popravljene ni ceste.

„Ja ću napomenuti ministru Butkoviću koji vrlo sporo rješava probleme u Slavoniji, to je jedna opomena ministru“, kaže Jakša Šestić, načelnik općine Drenovci.

Dani otvorenih nasipa

U Rajevu selu Sava je tada odnijela i dva ljudska života. Zbog puknuća nasipa 1500 mještana protiv države je podiglo kaznenu prijavu, no DORH ni danas nema odluku. Mještani ironični, ali i zahvalni onima koji su pomogli.

Damir Siber iz Gunje tako predlaže organizaciju Dana otvorenih nasipa, no pravi razlozi za slavlje još se čekaju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr