Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JEDINA OPCIJA ILI ŽIVI ZID

Pernarova i Sinčićeva borba za novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici Živog zida još se u Saboru nisu izjasnili kojoj stranci pripadaju. Ali ne moraju žuriti jer rok za to, potvrdili su nam u Saboru, zapravo ne postoji.

Ministarstvo uprave još uvijek nije registriralo stranku Jedina opcija, koju pokušavaju osnovati aktualni članovi Živog zida. Unatoč tome, čini se da saborski zastupnici ove političke stranke ne moraju brinuti, bar kad je u pitanju novac koji stranke dobivaju iz državnog proračuna za svakog svog zastupnika. Rok za prijavu Saboru kojoj stranci pojedini zastupnik pripada zapravo - ne postoji. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prošla registracija Sinčić, Pernar i Palfi napokon dobili rezervnu opciju Slika nije dostupna Tko je Lovre Crvelin Predsjednik tek osnovane Jedine opcije i još uvijek član Živog zida: 'Skužio sam jednu stvar, a to je da postoji urota o kojoj nitko ne priča''

U saborskoj Službi za medije su nam potvrdili da u ovom trenutku još nemaju informaciju o stranačkoj pripadnosti zastupnika devetog saziva, no to nije neobično. Zastupnici takvu informaciju daju popunjavanjem zastupničkog upitnika koji dostavljaju tajništvu Sabora na početku saziva, nakon polaganja prisege.

"S obzirom na činjenicu da je Sabor konstituiran u petak te na činjenicu da se 'zastupnički upitnici' u pravilu pripremaju u klubovima zastupnika koji su još u postupku formiranja, predaju 'zastupničkih upitnika' Tajništvu očekujemo od ponedjeljka, 17. listopada nadalje", kažu u saborskoj Službi za medije.

Rok za predaju zastupničkog upitnika, međutim, ne postoji

Tako će Ivan Pernar, Ivan Vilibor Sinčić i ostali zastupnici koji su u Sabor izabrani kao članovi Živog zida moći pričekati da im Ministarstvo uprave odobri registraciju nove stranke i tek nakon toga predati upitnike u tajništvo Sabora. To je važno zbog toga što stranka čijim se članovima izjasne u tom upitniku ima pravo na proračunska sredstva za svakog zastupnika. 

Naknada strankama za svakog zastupnika

Tako je određeno Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe koji kaže da stranka za svakog svog zastupnika dobiva naknadu u visini od 10 posto iznosa predviđenog po svakom zastupniku. Spomenutu naknadu stranka koju je naveo u zastupničkom upitniku dobiva sve dok zastupniku ne prestane mandat, čak i ako on u međuvremenu prestane biti njen član. 

Kako se u Živom zidu vodi borba za prevlast nad strankom, moglo bi se dogoditi da Ivan Vilibor Sinčić, Ivan Pernar i ostali, izgube kontrolu nad strankom u koju Sabor uplaćuje novac na temelju njihovih mandata. Zbog toga je Ivan Vilibor Sinčić već pokušao registrirati novu stranku pod nazivom Živi zid - Ivan Vilibor Sinčić, no Ministarstvo uprave ga je odbilo zbog sličnosti s nazivom već postojeće stranke. Nakon toga krenulo se u osnivanje nove stranke pod nazivom Jedina opcija, a kako tvrde ljudi iz te stranke, Pernar i Sinčić se ne nalaze među njenim osnivačima. 

Za predsjednika Jedine opcije izabran je dvadesetdvogodišnji student Lovre Crvelin, a zahtjev za registraciju nove stranke predan je prošlog ponedjeljka, 10. listopada. Zakonski rok za odluku Ministarstva je 30 dana. 

Crvelin prvih dana nije htio govoriti o razlozima osnivanja stranke, no onda je prije nekoliko dana objavio na Facebooku da je to učinjeno kako bi organizaciju digli na "razinu na koju to zahtjeva visoka politika". 

Pokušavaju preuzeti stranku i sva sredstva

"Radi se o tome da je stranka Živi zid izrasla iz aktivističkog pokreta tako da se vodila dosta neformalno. Sustav protiv kojeg se borimo je iskoristio amatersko vođenje stranke i pokuša srušiti i preoteti organizaciju koje se najviše boji", napisao je Crvelin, dodajući da "deset likova" organizira skupštinu Živog zida, i umjesto da to bude "smišno i jadno ka šta i je", oni sad pokušavaju preuzeti stranku te "sva sredstva iz proračuna koja se dodjeljuju strankama"

 

"Zaključili smo da bi bilo pametno osnovati novu pravnu osobu koja će od početka biti formirana profesionalno, koja će biti pravno sigurna i administrativno funkcionalna, bez infiltratora i izdajica", poručuje Crvelin, dodajući da su namjeravali nakon početka zasjedanja Sabora organizirati veliku svečanu skupštinu na kojoj bi u ime dodali Živi zid i birali članove u sva tijela stranke.

 "Jedina opcija je trebala biti osigurač, međutim ministarstvo nije uspilo završiti postupak registracije na rok. Podrška simpatizera i članstva je ključna u ovo vrime. Sinčić, Pernar, Škibola i Bunjac će u Saboru pokazati kako rade zastupnici naroda i prava oporba! Idemo dalje sa borbom pod istim OIB-om", poručio je Crvelin.

Jedina opcija ima samo sedam članova

Na kritike ispod tog statusa da prema statutu Živog zida član te stranke ne može biti istovremeno članom neke druge stranke, Crvelin je odgovorio da su članovi nove stranke samo oni koji su na funkcijama. "Prema tome prestajemo biti službeni članovi Živog zida kad se prihvati registracija. Ima nas ukupno sedam", rekao je Crvelin. 

Zanimljivo je upravo to što tvrdi da nova stranka ima ukupno sedam članova jer Zakon o političkim strankama u šestom članku kaže da "političku stranku može osnovati najmanje 100 punoljetnih, poslovno sposobnih državljana Republike Hrvatske".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene