Smanjuje se opasnost od ptičje gripe, jer je dio divljih ptica odletio. To znači i da je perad opet slobodna u cijeloj Hrvatskoj, osim u Krapinsko-zagorskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tamo će naime, još morati pričekati u zatvorenom, jer su tamo zabilježeni posljednji slučajevi ptičje gripe.


Koke gospođe Amalije iz Dubrave Zabočke uživale su na travi nakon dugo vremena. 

Vezani članci Potres prouzročio ogromnu štetu i s druge strane Medvednice, najgore u Stubici Potresi uzrokovali ogromne štete i s druge strane Medvednice, mnogi ostali bez krova nad glavom Povrće Što je s hranom koju uvozimo iz zemalja pogođenih koronavirusom? Stručnjaci savjetuju kako smanjiti rizik od zaraze

"Na travi su se šepurile od sreće i zadovoljstva", kaže gđa. Amalija. 

Međutim, nije dobro pročitala obavijest.

"Zabrana držanja peradi gotova je za cijelu Hrvatsku osim za Krapinsko-zagorsku i Vukovarsko-srijemsku županiju", potvrdio je pomoćnik ministra poljoprivrede dr.vet. Damir Agičić. "U svakom slučaju perad treba držati pod nadzorom i u ograđenom prostoru, tako da vodene ptice ne mogu doći u dodir s njima".

I gospođa Štefanija pustila je svoje koke. Susjeda joj je, kaže, rekla da zabrana držanja na otvorenom više ne vrijedi. Ipak, morat će ih pospremiti još na koji dan.

"Može se staviti i mreža preko dvorišta u kojem je perad", kaže pomoćnik ministra. "Mreža ide gore da druge ptice ne mogu sletjeti unutra, a hranu i vodu držati u zatvorenom".

Više pogledajte u videoprilogu... 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr