Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokretanje inicijative

SDP kreće u skupljanje potpisa da se u Ustav vrati pravo na pobačaj: "To je civilizacijsko pitanje"

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin najavio je u srijedu da kreću u prikupljanje potpisa zastupnika da se u saborsku proceduru uvrsti rasprava o promjeni Ustava kako bi se u taj dokument vratilo pravo žene na pobačaj, a ne uspije li ta inicijativa prikupljat će potpise za referendum.

"Pravo žene na izbor je temeljno ljudsko pravo za koje će se SDP boriti tako da bude zaštićeno, a može biti zaštićeno jedino da 'crno na bijelo' bude upisano u Ustav", izjavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin na konferenciji za novinare.

Dokle god odluka o tome da hrvatske žene imaju pravo na izbor ne bude jasno i čvrsto upisana u Ustav, opasnost iz Amerike prijeti i kod nas, a mi nećemo dopustiti da se u Hrvatskoj dogodi američki ili, još gore, poljski scenarij u kojem se trudnice upisuju u nekakav registar kako bi ih se pratilo i kontrolirao, poručio je Grbin.

"Za nas je to civilizacijsko pitanje, zato s kolegama iz progresivne oporbe pokrećemo inicijativu da se kroz Sabor i parlamentarnu raspravu osigura da to pravo uđe u Ustav - da žena slobodno i samostalno odlučuje o rađanju, a zadaća je države osigurati pretpostavke za ostvarivanje tog prava", rekao je.

Ako ne uspijemo kroz Sabor, onda ćemo se boriti drugim sredstvima, a imamo i druge instrumente - referendum, poručio je Grbin istaknuvši da to nije pitanje samo jedne političke stranke nego važno civilizacijsko pitanje.

Politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović poručila je da stranka po tom pitanju neće pristati na bilo kakav kompromis.

"Fundamentalistički marginalci" pokušavaju osporiti ženama osnovno pravo na izbor

"Govorim u ime svih žena kojima fundamentalistički marginalci pokušavaju osporiti njihovo Ustavom zajamčeno osnovno ljudsko pravo na izbor, u ime žena koje trpe nasilje i porugu jer žele konzumirati svoje osnovno ljudsko pravo na izbor.

Svi koji shvaćaju žene kao ravnopravne članove društva stat će uz SDP i žene, ali i muškarce koji znaju da žena nije drugotna niti će to ikada biti", kazala je Ahmetović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Roe vs. Wade Ustavni sudac nakon kontroverznog poteza američkog Vrhovnog suda: "Zabrana pobačaja u Hrvatskoj? Nemam kristalnu kuglu"

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Americi - 1 VAŽNO UPOZORENJE Zabrana pobačaja u SAD-u kao dalekosežna ideološka odluka: ''Bogate žene će se uvijek snaći, a siromašne će nastradati''

"Fundamentalističkim marginalcima" poručila je kako im nitko neće braniti da žive kako žele, ali svim demokratskim sredstvima branit će se pravo žene da odlučuje o svom tijelu i životu.

Grbin nije htio odgovoriti hoće li podršku HDZ-a za promjenu Ustava oko referenduma uvjetovati inicijativom oko pobačaja, poručivši tek kako će najprije s njima razgovarati o tome.

Upitan bi li podržao izmjenu Ustava da se ukine dvomjesečna ljetna stanka u zasjedanju Sabora, kako predlaže Domovinski pokret, Grbin je podsjetio kako je SDP još 2013 to predlagao, a nisu promijenili mišljenje.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene