Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U MOSTU su pritisak na sebe nazvali apokaliptičnim, a kritiziranje takozvane Reformske Vlade od tri najjače opcije, nazvali su promašenim. Ipak ponudili su 18 novih modela za formiranje Vlade.


Božo Petrov i njegovi suradnici u MOST-u ipak ne sjede na rukama, već su posljednjih dana intenzivno radili na modelima za formiranje nove Vlade, a na svojim stranicama su ih priopćenjem predstavili. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"U samo tri dana nakon izbora, u vrijeme kad još rezultati nisu postali ni službeni, MOST nezavisnih lista izložen je apokaliptičnom pritisku donošenja hitne i goruće odluke o modelu Vlade za koji se treba odlučiti. Posljednja tri dana pročitali smo ili čuli na tisuće sugestija i komentara među kojima se posebno izdvajaju ničim potkrijepljene „teze“ da je prvi prijedlog MOSTA – zajednička Reformska vlada tri najjače opcije – uglavnom promašen. Nebitno je što se to može pročitati na raznim forumima, ali je žalosno čuti kako takve napamet izrečene procjene daju i neki politolozi, analitičari i komentatori istaknuti u javnosti.

PREGOVORI SDP-a s MOST-om I IDUĆI TJEDAN Evo na što s Iblerovog trga nikako neće pristati

OSUĐUJU PRITISAK - 'MOST je spreman preuzeti odgovornost'

Budući da se olako izjavljuje da je MOST, iznenađen svojim vlastitim rezultatom, pomalo naivno „izbacio“ svoj nedorečeni prijedlog – a od MOSTA se očekuje hitna odluka o nečem suvislijem – dužni smo pokrenuti prvi put u Hrvatskoj pravu i argumentiranu javnu raspravu o poželjnim i nepoželjnim modelima Vlade nakon parlamentarnih izbora. Samo za informaciju navodimo da je MOST u danima oko izborne „noći iznenađenja“ izradio i pripremio točno osamnaest (brojkama 18!) mogućih scenarija i modela Vlade, od kojih neki imaju i po nekoliko dodatnih podverzija. Svi ti modeli bit će ovih dana temeljito raspravljeni u MOSTU, a neki od njih, nadamo se, i u Hrvatskoj javnosti. Toliko o nespremnosti MOSTA na ovo što se dogodilo! Ali zadovoljiti medijski i javni stampedo da se u dva-tri dana objave svi detalji nove Vlade ne bi uspjela ni cjelokupna administracija Europske komisije.

Molimo javnost da uzme u ruke medijska izdanja i deset dana prije izbora te da svi koji to žele pročitaju o koliko su mandata i o kakvom trendu govorili predstavnici MOSTA još dok su ankete pokazivale da će MOST osvojiti 5 mandata. Pokuša li se naći datum kada se iz MOSTA već govorilo o 15, pa i više mandata (tjedan dana prije izbora!), možda će se shvatiti zašto u MOSTU nije bilo pretjerane euforije iznenađenja među članovima središnjice. Naš se najuži krug potajno nadao da će trend možda uspjeti podići brojku i na 20-25 mandata, jer bilo je pitanje samo koliko još dana za to treba. Pogledajmo rezultate: u četvrtoj i osmoj (iznad 10%, a jedan mandat), a u devetoj izbornoj jedinici (iznad 15%, a samo dva mandata), dakle trebalo je još samo malo, pa da se dogode dodatna tri mandata, a ni u prvoj, sedmoj i desetoj izbornoj jedinici mandat više nije uopće bio predaleko. Pogledajmo još jednu činjenicu koja potkrijepljuje da iznenađenje nije ovih 19 mandata, nego da je iznenađenje moglo biti znatno veće: samo jedan jedini mandat MOST je dobio na graničnoj crti u svoju korist (drugi mandat u V. izbornoj jedinici), dok su svi gornji mandati u ostalih devet izbornih jedinica postignuti s debelim prebačajem potrebnog broja glasova sve do graničnih mandata prema gore.

Znali smo da je realnost iznad 10 mandata deset dana prije izbora, a to da smo to znali, znaju i analitičari i komentatori na nacionalnoj televiziji koja je objavila prvo istraživanje. Znali su, jer smo im tada poslali vlastite primjedbe u kojima im napominjemo da je zbog trenda svaka anketa o MOSTU nakon samo dva dana bila zastarjela, pa kad je „semafor“ pokazivao „5“, na kontu je već bilo „12“ mandata. Poslali smo svoje vlastite projekcije jer smo bili nezadovoljni sporim objavama anketa koje su pokazivale toliko „stare“ rezultate da su MOSTU svaki puta nedostajali mandati koji su već zapravo bili dostignuti.

Jedino što nam je bila zadovoljština sigurnost da analitičari HDZ-a (i dijelom SDP-a) očito kasne za „brojkama i slovima“ pa desetak dana pred izbore uopće nisu shvaćali što se događa te nisu na taj trend na vrijeme reagirali prilagodbom svoje kampanje.

Ali nešto valja priznati, MOST je bio organizacijska „gerila“ , jer je cijeli sustav počivao na potpunoj volonterskoj bazi. U tom smislu hijerarhijska nepovezanost sustava rađala je osjećajem da se sve dogodilo prilično slučajno i da je MOST iznenađen rezultatom „igre“. Istina je, MOST nema organizacijsku strukturu poput klasičnih stranaka, pa je za uhodavanje komunikacije s javnošću potrebno malo više vremena. Istina je, mnogi se u MOSTU dovoljno ne poznaju, ali taj mozaik ima jednu drugu draž – MOST iz dana u dan otkriva unutarnje potencijale koji ga dižu i učvršćuju brže od bilo kojeg drugog trenda „osipanja“.

A sada da bismo izazvali ozbiljnu javnu raspravu, kao politička platforma kojoj uopće nije stalo do panične „naplate“ svojih mandata na „blagajni“ Banskih dvora, krećemo s iznošenjem čitavog niza modela i scenarija formiranja ili neformiranja Vlade u kojima MOST može i želi sudjelovati, u kojima MOST može a ne želi sudjelovati i u kojima MOST uopće ne mora sudjelovati (jer za to postoji sasvim dovoljno nekih drugih „ruku“). MOSTOVE birače ne zanimaju fotelje MOSTOVACA, nego ozbiljne strukturne promjene u državi. To i samo to je cilj u kojeg će idućih tjedana pokušati „pogoditi“ MOST. Ništa iznad (za sebe i svoje članove) i ništa ispod (za Hrvatsku) MOST neće prihvatiti.

Građanska odgovornost nije bila samo izaći na izbore, nego i znati na koji način se zlorabe, a na koji način brane povjereni glasovi i zadobiveno povjerenje birača.

MOST ni u Hrvatski sabor ni u Banske dvore neće ući kao u kasino. Umjesto žetona za velike političke igre, na stolu želimo vidjeti samo mjere za hrvatski strukturni oporavak. Ništa se drugo neće “prošvercati” preko MOSTA.

Takvim sadržajnim, a ne kalkulantskim opcijama vrijeme ide na ruku.

MOSTU se nikamo ne žuri. Žuri se onima koji bi htjeli preko mosta."

Vezani članci Desnica protiv eura - 2 Desnica protiv uvođenja eura. Kažu da Hrvatska nije spremna za promjenu valute i da je to posljednja obrana suverenosti Slika nije dostupna IPAK ŽELE DALJE 'Nisam Milanović da svaki dan mijenjam svoje stavove zbog fotelje'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook