Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogađate...

Znate li koliko ljudi ima pravo izaći na izbore 8. studenog?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravo biranja saborskih zastupnika na izborima 8. studenoga imat će nešto manje od 3,8 milijuna birača.

Ministar uprave Arsen Bauk donio je, naime, rješenje o zaključivanju popisa birača za parlamentarne izbore na kojemu je 30. listopada bilo ukupno upisano 3.791.341 birač.

S prebivalištem u Hrvatskoj bilo ih je 3.755.065, od čega se prethodno registriralo njih 21.417.
Bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora) aktivno se registriralo 36.276 birača. Najviše ih se, 21.632, registriralo u BiH, u Njemačkoj 5.882, u Srbiji 1.040, u Švicarskoj 922, Austriji 862 itd.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Parlamentarni izbori 2015 PRED NAMA SU NEIZVJESNI IZBORI Stručnjak pojašnjava kakvo ponašanje birača možemo očekivati Slika nije dostupna SDP: 'Čista demagogija' KARAMARKO OBEĆAO Pobjede li na izborima, zastupnici, ministri i premijer imat će niže plaće

ŽESTOKO SUČELJAVANJE Pogledajte kako se političari napadaju 9 dana prije izbora

Aktivna registracija postupak je kojim se birači bez prebivališta u Hrvatskoj upisuju u posebni popis aktivno registriranih na parlamentarnim, predsjedničkim i izborima za Europski parlament te na državnom referendumu. Zahtjevi za registraciju podnose se diplomatsko-konzularnim predstavništvima, najmanje deset dana prije izbora.

Broj birača za parlamentarne izbore približan je broju sa predsjedničkih izbora, naime, 19. prosinca 2014. u popisu birača bilo je ukupno upisano njih 3.779.281. Bez prebivališta u Hrvatskoj, aktivno se registriralo 8.328 birača. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene