Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mislavu Bagi odgovarali na vruća pitanja

ŽESTOKO SUČELJAVANJE Pogledajte kako se političari napadaju 9 dana prije izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na portalu DNEVNIK.hr održano je javno sučeljavanje kandidata za predstojeće parlamentarne izbore. Situacija u studiju jasno je pokazala da su izbori vrlo blizu.

 Saznaj koja stranka ti je najbliža! Pokreni web aplikaciju Gdje sam 2015.!

ZA KRAJ JE POSTAVLJENO PITANJE TKO JE BIO NAJISKRENIJI U OVOM SUČELJAVANJU?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Domolj. koalicija 59, Hrvatska raste 56, MOST 19 Objavljeno gdje će se ponoviti izbori zbog nepravilnosti Slika nije dostupna Sučeljavanje na Dnevnik.hr Izbjegavao odgovor na važno pitanje za birače

'Zadržat ću to za sebe, imam mišljenje. Bilo je zadovoljstvo jer smo konačno imali sučeljavanje', rekao je Orsat Miljenić, predstavnik koalicije Hrvatska raste, a onda je na ponovljeno pitanje odgovorio: 'Pet plus, dakle Reiner.'

'Ja neću se opet služiti time, bit ću na razini, mislim da su svi iskreno odgovarali i da su uvjereni u to što govore, a je li to dobro za građane, to je drugo. Nemam dojam da je netko lagao biračima, ali mislim da su uvjereni u neke stvari koje ne stoje', kaže Reiner.

'Neću biti tako idilična kao moji prethodnici. Bilo je puno kalkulantstva u odgovorima', rekla je Holy.

Izdvojila je Reinera koji, kaže nije izravno želio odgovoriti na njezino pitanje o abortusima, a bilo je, kaže kalkulantstva i od strane drugih gostiju 'koji nisu iznosili svoje stavove već one za koji misle da će se svidjeti njihovim biračima'.

'Ne znam. Nismo uspjeli iznijeti cijele programe, nismo uspjeli reći sve. Vrlo je loše da se bježi od sučeljavanja, dobro je da smo bili ovdje, i mislim da svi imaju dobre namjere kad je riječ o budućnosti ove zemlje', smatra Prgomet.

OVDJE POGLEDAJTE CIJELU SNIMKU SUČELJAVANJA

'Ja se ne bih izrazio. Neugodno mi je što nismo razgovarali o obrazovnim reformama, o kulturi. To mi je jako žao. Uopće nismo razgovarali o obrazovanju. I to nam nije omogućilo potpunu iskrenost', smatra Prosperov Novak.

'Teško mi je izdvojiti, rekao je Sinčić. Zna se da su HDZ i SDP imali prilike iznijeti svoje stavove, a i MOST je u istoj provaliji', dodao je Sinčić.

KOMU PREDSJEDNICA TREBA DATI MANDAT – RELATIVNOM POBJEDNIKU ILI ONOME TKO JOJ PREDOČI POTPORU 76 ZASTUPNIKA

'Ustav to propisuje i svako drugo rješenje je neustavno - onome tko ima potporu većine zastupnika, dakle 76 zastupnika. Tu priča počinje i završava', smatra Miljenić.

'To je jedan nepotrebni spin jer će sasvim sigurno Domoljubna koalicija imati dovoljno glasova. Trebat će se postupiti prema Ustavu, a tamo ne stoji da netko mora skupljati potpise i donositi neki izmišljeni papir. To je izmišljeno', smatra Reiner.

'Onome koji je u stanju predočiti potporu dovoljnog broja zastupnika da bude mandatar Vlade', rekla je Mirela Holy, predsjednica OraH-a.

'To je još jedan spin gospodina Milanovića. To je pitanje besmislieno. To je spin Milanovića koji je htio time zamutiti ovu situaciju', kaže Prosperov Novak.

'Potpuno sam siguran da će se predsjednica držati Ustava. Potporu će dobiti onaj tko skupi natpolovičnu većinu u Saboru', kaže Prgomet.

'Onome tko prvi donese 76 potpisa', rekao je Sinčić. 'Taj bi trebao dobiti šansu da sastavi novu Vladu', dodao je. 'Ova dvojba tko sastavlja Vladu nije jedina u Hrvatskoj, rekao je Sinčić. U godinu dana su triput mijenjana pravila igra, imamo više birača nego stanovnika', smatra Sinčić.

KAKO SE RJEŠAVA IZBJEGLIČKA KRIZA U HRVATSKOJ?

'Ja sudjelujem u rješavanju tog problema, moj odgovor je odlično. Izabrali smo jedini mogući put, a to je da prema ljudima postupamo maksimalno humano i da idu dalje, njihovo odredište nije Hrvatska. Dok Njemačka kaže da ih prima tko smo mi da ih zaustavljamo. Skoro 300.000 ljudi, nijedan incident. Ako se uspoređujemo s drugima, ne da smo dobri, odlični smo', objasnio je Orsat Miljenić.

'Treba pitati one koje se su tjerali policajci u hladnu Sutli. Vlada se pokazala katastrofalno nesposobnom jer je krizu dočekala nespremna. Upitan je bio premijer, kako će se nositi s krizom, rekao je da nema problema, da će ih ući tisuću ili dvije i da će proći u Mađarsku. Tim ljudima se tek sad gradi prihvatilište umjesto da je to bilo prije tri mjeseca', rekao je Željko Reiner (HDZ), predstavnik Domoljubne koalicije u sučeljavanju.

'Potpuno ne dopuštam da vi tvrdite da hrvatska policija tjera ljude u ledenu rijeku. To je bila slovenska propaganda i vi to slijedite. Ti policajci se muče, trude, i vi ovdje kažete da tjeraju ljude u ledenu rijeku. Za koga vi radite?', žestoko je odgovorio Miljenić Raineru.

'Mislim da je Vlada odradila solidan posao, dala bih joj trojku. Problem koji nisu riješili je informiranje građana o uzrocima krize', kaže Mirela Holy. Međutim kritizirala je i medije koji, smatra, na nedovoljno kvalitetan način prate što su uzroci takve migracije. Dodaje da je brine sigurnost, ali ne u smislu terorizma nego se zbog odbijanja registracije i nedavanje dokumenata prilikom registracija omogućuje kriminalcima da se provuku u Europu.

'Vlada je zakazala u ovoj krizi dva puta - onda kad je slala oružje ISIL-u i Al Kaidi, koji su tim oružjem uništili domove tih ljudi', stav je Ivana Vilibora Sinčića iz Živog zida. 'Izbjeglice koje ne žele ostati treba transportirati, a one koje zatraže azil treba propisno procesuirati', dodao je.

'Prema izbjeglicama smo se ponijeli onako kako smo se iskustveno, s obzirom na Domovinski rat, i morali ponijeti. Ljude treba prihvatiti, pokazati humano lice, nahraniti ih i transportirati ih tamo gdje žele ići. Bez ograda i bez žica. Predsjednik Uprave Mercedesa je kazao da podržava dolazak izbjeglica jer će im se poboljšati stanje radne snage. Pristup Papa Franje i demokršćana Angele Merkel je jedini ispravni pristup. Problem se treba rješavati na ishodištima, u Grčkoj i Turskoj' smatra Drago Prgomet.

ZA KAKVU SE PRONATALITETNU POLITIKU ZALAŽETE?

'Naša koalicija se zalaže da Hrvatska nigdje nema središta. Zagreb ima pozitivan trend po ovom pitanju. Ali, Hrvatska drugdje to nema. Želimo Hrvatsku kojoj će središte biti svugdje. To je jedan od puteva da se ovaj problem riješi. Naravno, uz ekonomski oporavak, kaže Slobodan Prosperov Novak, koji je na sučeljavanju govorio u ime stranke Bandić Milan 365. 

'Postoje mjere kojima djelujete neposredno, kojima ljudima pomažete, međutim, ja se ne bih u potpunosti složio da je to jedino. Imate čitav niz bogatih zemalja koje su natalitetno vrlo loše i obrnuto', smatra Orsat Miljenić.

Holy kaže da je najbolja pronatalitetna politika da se poboljšaju ekonomske prilike u Hrvatskoj, da građani mogu na normalan način odgajati djecu da im imaju što dati za jesti i da imaju što obući, a da jednokratne mjere neće dati nikakve rezultate.

'Mi imamo vrlo sustavno razrađenu pronatalitetnu politiku. To nije samo 1.000 eura po novorođenom djetetu, to je cijeli niz mjera - od snižavanja PDV-a na dječju hranu i potrepštine, da se delimitira roditeljska i porodiljna naknada u drugih 6 mjeseci, otvaranje vrtića u korporacijama. Ključ je gospodarstvo, otvaranje novih radnih mjesta. Bez njih sve će to biti teško ostvarivo', smatra Reiner.

'Najbolja mjera za pronatalitetnu politiku je gospodarski razvoj, smatra Sinčić. 'Živi zid je najbolja stranka u tom smislu, jer ona može provesti gospodarski razvoj', istaknuo je šef te stranke.

'Zanemarili smo jednako težak problem, a to je odlazak mladih. Sve to utječe na smanjivanje broja ljudi u Hrvatskoj. Odlaze jer su bez perspektive, svjedoče korupciji i nepotizmu. Jednokratna pomoć neće sama pomoći, no povlačenje sredstava iz EU, hoće. Treba otvarati nove vrtiće i ženama omogućiti radno vrijeme od doma, a ne samo osam sati na poslu', kaže Prgomet.

 

 

POBAČAJ JE REGULIRAN ZAKONOM IZ KRAJA 70-TIH GODINA PROŠLOG STOLJEĆA. JE LI TO U REDU ILI TAJ ZAKON TREBA MIJENJATI?

'Ja ne bih mijenjao postojeći sustav. Moramo svi zajedno raditi, stvarati takvo okružje da do tog ne dođe, ali ako dođe ovo je sustav koji postoji i koji funkcionira. I ako nažalost do toga dođe imamo ovaj sustav, nemamo bolje', objasnio je Orsat Miljenić.

'Pobačaj je ozbiljan atak na ženin organizam, to nije ni vrsta kontracepcije niti način na koji bi se trebalo regulirati planiranje obitelji. Mi se kao demokršćanska stranka zalažemo za život od prirodnog rođenja do prirodne smrti', smatra Željko Rainer.

'Protivim se zakonu koji bi zabranio pobačaj. U konačnici odluku o tome donosi žena. I postoje jaki razlozi zbog kojih ju donosi. No, savjetodavne ustanove moraju dati ženama informaciju da abortus nije kontracepcija već zahvat koji ima svoje fizičke i psihičke posljedice', smatraDrago Prgomet, predstavnik opcije MOST nezavisnih lista. 

'Osobno sam protiv pobačaja, ali smatram da to treba biti pravo žene', rekao je Sinčić.

'Radi se opet o obrazovnom sustavu. Nažalost, pobačaj je tek posljedica i treba riješiti njegove uzroke, a to je obrazovni sustav', istaknuo je Prosperov Novak.

'Mi smo protiv toga da se ide u pravcu zabrane abortusa. Žena ima pravo na izbor. Žene se ne odlučuju za abortus jer im je to lijepo, nego jer su ekonomski uvjeti takvi da ne mogu imati veći broj djece', kaže Holy te dodaje da treba ulagati u edukaciju o kontracepciji kako se ne bi događali takvi slučajevi.

Obratila se Reineru inzistiravši na tome da bude jasan pa da kaže je li HDZ za to da se zabrani ženama da odlaze na pobačaj.

'Po kojim načelima ste odlučili da se u trenutku spajanja spermija i jajne stanice nastaje život?
Tko odlučuje? Bog? Jeste li za zakonsku zabranu pobačaja? Znači za zabranu ste pobačaja i ženama biste oduzeli pravo na izbor. A vi ćete odlučivati u moje ima što je štetno za mene? Znači ako HDZ dođe na vlast zakonski ćete zabraniti pobačaj?'. Nažalost, nije dobila potpuno izravan odgovor.

PROJEKT MONETIZACIJE - DA ILI NE, TE KAKO BI RIJEŠILI DUGOVE CESTARSKIH TVRTKI?

'Sasvim sigurno ne projekt monetizacije kako je on zamišljen s koncesijama. Ne onako da se nešto što je opće dobro zapravo olako rasproda. Najbolji dokaz koliko je taj projekt promašen je taj da su se uzeli strani konzultanti i onda su rekli da se odustaje. Slično se događalo i u socijali, sjetimo se spinova i outsourcinga od kojih se odustalo, a dali su se veliki novci stranim konzultantima', rekao je Željko Rainer.

'Vi znate koji je naš stav. Smatramo da je taj projekt dobar, to nije rasprodaja. Činjenica je da imamo silno veliki dug i to je bio način na koji smo mogli doći do jeftinijeg novca da bi se taj dug vratio. To je bila transakcija koju smo htjeli napraviti, građani su se izjasnili da nisu za to. Ja i dalje mislim da je to dobar koncept, naći ćemo neki drugi, ali dug treba vratiti, objasnio je Orsat Miljenić.

Na to mu je Reiner dobacio 'kako to da bi netko privatan bio u upravljanju autocestama bolji nego Vlada, a drugo je pitanje novca i kamata, kamate su visoke jer je Vlada svela rejting na razinu smeća.'

'Kamate su iz vašeg doba, farbali ste tunele sto puta više nego što treba, kilometar autoceste je bio najskuplji na svijetu. Ono što je bitno je ako vam netko nudi i može dobiti manju kamatu od one koju ste naslijedili onda je to isplativ posao', nije ostao dužan Miljenić.

'Protivimo se monetizaciji i koncesiji. Postoji dovoljan prostor da se smanje troškovi autocesta i isplate dugovi koji su veliki. Infrastruktura se, kao što smo rekli, ne rasprodaje', kaže Prgomet.

'Mi smo protiv monetizacije i koncesija u ovom smislu jer su zakonski neprovedive', kaže Holy. Objašnjava da se sukladno zakonom ne možete ići u koncesiju autocesta jer nisu riješeni brojni imovinskopravni odnosni. Trebalo bi, smatra, napraviti reorganizaciju Hrvatskih autocesta.

'Naša koalicija je protiv monetizacije. To je Hrvatskoj natureno kao neka hrvatska dežurna istina. U Vladi je velika većina ministara 'pripravnika' pa je logično da se ovaj problem dogodio', kaže Slobodan Prosperov Novak.

'Autoceste su hrvatski strateški resurs i nikako ih ne treba prodati', smatra Ivan Vilibor Sinčić. 'Plan je bio da se napravi jonski koridor i da protok kineske robe bude veći i da sve to skupa postane isplativo', dodao je Sinčić.

'Htio bi upozoriti na to da je naša imovina konačna, a naš dug je beskonačan, zbog monetarnog sustava kojeg treba mijenjati', podsjetio je Sinčić u replici Miljeniću.

KADA SU U PITANJU DRŽAVNE TVRTKE ŠTO ZADRŽATI, A ŠTO PRODATI

'Zadržava se samo ono što je strateško, što ima javnu funkciju, sve ostalo treba prodati. Ono što prvo sada radimo, imamo popis državne imovine, znate da je na prodaju sve što država ima mali udio, što nas opterećuje. Sljedeće, poslovni prostori u funkciju. Ostaje ono što je zbilja strateško, što morate oživjeti, recimo Croatia Airlines, treba donijeti svježi kapital da egzistira, ali treba ostati državna kompanija', kaže Orsat Miljenić.

'Sasvim sigurno je da treba neke tvrtke od strateškog značaja zadržati, ali država je vlasnik nevjerojatne imovina, preko 270 milijardi kuna imovine, od toga preko 210 poslovnih prostora i zemljišta, 8500 poslovnih prostora, većina stoji neiskorišten. To se mora prodati. A vrlo često su poduzeća koja ne isplaćuju plaće u vlasništvu države. To je nedopustivo', kaže Željko Rainer.

Mirela Holy kaže da je ORaH protiv prodaje 'prirodnog monopola države', kao što su Hrvatske vode, Hrvatske šume ili Hrvatske željeznice. 'Sve što je prirodni monopol treba zadržati. Iskustva drugih država su se pokazala katastrofalnima i trebamo učiti na iskustvima drugih', kaže Holy. 'U drugim djelatnostima se može događati privatizacija, ali kada imate situacija kao što je Imunološki zavod, tu država i dalje treba imati ingerenciju', zaključuje Holy.

'Ja nisam idealan čovjek da govorim o državnim tvrtkama. Kao književnik mogu se založiti za to da u državnim tvrtkama ne bude ovih uhljeba o kojima govorimo i da se stvore mehanizmi da se to ne dogodi', rekao je Slobodan Prosperov Novak.

'Nitko ne može biti vlasnik ili suvlasnik 1.400 firmi pa makar to bila i država. A takvu situaciju imamo u Hrvatskoj. Treba zauzeti načelan stav – infrastruktura se ne prodaje, usluge se mogu. Pogrešno smo odlučili kada smo s telefonskim uslugama prodali i telefonsku infrastrukturu. Hoteli se mogu prodavati, ali željeznice ne', smatra Prgomet.

'Živi zid je apsolutno protiv privatizacije strateških tvrtki, zalažemo se za proglašenje gospodarskog pojasa', rekao je Sinčić.' Zalažemo se i za to da hrvatska ima nekoliko državnih banki, tako da mi možemo odlučivati o tome gdje ćemo investirati, a ne da o tome odlučuje stranac', dodao je.

Na ovoj je temi došlo i do iskrenja na relaciji Željko Rainer - Orsat Miljenić.

Reiner je u jednom trenutku dobacio Miljeniću 'Zanimljivo je slušati kako velite počeli smok napravit ćemo, a vama je kraj mandata. Imali ste 4 godine, zašto niste napravili i nemojte mi govorit jer ste morali raščišćavati iza HDZ-a.'

Miljenić mu je odgovorio 'Tako ćemo raditi sljedeće 4 godine, a vi ćete to gledati.

U njihovu se raspravu ubacio Drago Prgomet koji je dodao kako će 4 godine nastaviti vladati. ' Za državu bi bilo najbolje da i Milanović i Karamarko budu u opoziciji'.

Na to je Orsat Miljenić dodao kako je najbolje da 'mi sljedeće četiri godine budemo na Vlasti,a vi da nam budete partner', no Prgomet je na to odgovorio, 'mi vam sigurno nećemo biti partner'.  

KAKO I NA KOJI NAČIN MISLITE RIJEŠITI SPOR INA MOL?

'Moraju se poštivati zakoni. Mi smo u sudskom procesu. Ono što je neprihvatljivo je da Mađarska ne dopušta da bivši predsjednik uprave svjedoči pred sudom. Mi smo dužni sudski postupak ispratiti do kraja, ako je bilo kriminala, jasno je da takav ugovor s Mađarskom više ne važi', kaže Drago Prgomet.

'Nisam pravnica, ali kada se sklapa ugovor, onda se obje strane tog ugovora trebaju pridržavati. Danas je evidentno da se mađarska strana nije ugovora pridržavala i nije mi jasno zašto hrvatska strana nije pokrenula postupak poništenja ugovora', rekla je Mirela Holy, zaključujući kako ORaH predlaže da se pokrene postupak poništenja samog ugovora.

'Ja vam nažalost o sporu ne mogu puno govoriti jer je u tijeku, imamo tri spora na arbitraži, Vlada poduzima čitav niz mjera da bi se ispravile loše stvari koje su se dogodile. Ugovor je sam po sebi loš. Ono što možemo reći svaki ugovor koji je posljedica kaznenog djela je ništetan, međutim kada je ništetan svaka strana vraća što je primila', smatra Miljenić.

'Slučaj INA-e je dokaz onoga što sam ranije rekao jer su krivci za taj slučaj obje stranke koje participiraju u ovoj središnjoj borbi. Trebalo bi s Mađarskom riješiti probleme na drugi način', smatra Prosperov Novak.

'INA je hrvatska strateška firma i treba ju vratiti pod kontrolu države', smatra Sinčić. 'Podnijeli smo i tužbu protiv MOL-a i gospodina Ive Sanadera, no ona je poljuljana poništenjem presude Sanaderu. Očito se sustavno uništava Ina u Hrvatskoj', dodaje Sinčić. 'Ako pravnim putem želimo vratiti INU, moramo promijeniti kadar, jer ovaj postojeći radi na njezinom propadanju', zaključio je Sinčić.

'Za vrijeme SDP-ove vlade došlo je do daljnje dezintegracije INE', istaknuo je Sinčić replicirajući Orsatu Miljenić. 'Polja u Siriji su prodana za 70 milijuna dolara, a nakon toga su proizvela 10 milijardi dolara u vrijednosti nafte', dodao je.

Ministar Miljenić na to mu je odgovorio, 'to nisu točni podaci, to nije u našem mandatu. Relevantno je to da napravimo s INOM nešto da bude strateška kompanija koja proizvodi. U Siriji se ništa ne može proizvoditi jer je tamo rat. Došli smo u situaciju da klizi prema maloprodajnom lancu, a to je nešto što kao Vlada želimo spriječiti'.
 

ZA POKRETANJE GOSPODARSTVA JE LI BOLJE SMANJITI PDV ILI POVEĆATI NEOPOREZIVI DIO PLAĆE?

'Prvo parafiskalni nameti, prvi put smo donijeli registar, sljedeće godine ide 300 milijuna. Drugo, rasterećenje dohotka. Ljudima je plaća otišla gore, oni više troše. EK kaže nemojte dirati PDV, idemo ga ciljano micati gdje hoćemo podizati proizvodnju i potrošnju', objasnio je stav koalicije Hrvatska raste, Miljenić.

'Pokretanje gospodarstva ne može se svesti samo na te dvije jednostavne stavri, nama jest u planu smanjiti PDV jer PDV koji je ova Vlada povisila na 25 posto je jedan od 2-3 najveća u Europi, nitko nema veći, dvije zemlje još imaju 25 posto. Mi ćemo smanjiti PDV do polovice mandata na 23 posto, do kraja mandata na 20 posto. Smanjenje PDV-a će sasvim siguno povećati kupovnu moć građana i pokrenuti jedan cijeli ciklus koji će voditi ka boljitku', uvjeren je Reiner.

'Najveći PDV ima Mađarska što je zanimljivo. IFO je preporučio da se ne smanjuje PDV tako da je zanimljiv stav gospodina Reinera. Nemamo prostora za smanjenje PDV-a, odlučili smo se za povećanje neoporezivog dijela plaće', smatra Prgomet.

O pokretanju gospodarstva Mirela Holy kaže da se ORaH zalaže za 'drastične reforme poreznog rasterećenja dohotka'. Dodaje da treba napraviti jako dobru analizu PDV u smislu kako spriječiti porezni disbalans. 'Smatramo da je najveći problem velika nezaposlenost i u tom se smislu mora ići i na porezno rasterećenje rada', rekla je Holy.

'Uravnoteženje proračuna je veliki posao koji čeka političare s vizijama. Naravno da je potrebno da se PDV samnji, ali prvenstveno je potrebno uravnoteženje proračuna', smatra Slobodan Prosperov Novak.

'U Hrvatskoj se sve manje proizvodi, neće investitor ovdje doći izgubiti. Predlažemo postupno smanjenje PDV-a i smanjenje parafiskalnih nameta', smatra Ivan Vilibor Sinčić. Sinčić je uputio i repliku Željku Reineru, rekavši da je politika Živog zida je da se mora povećati potrošnja, a ne provoditi mjere štednje. 'To je jedan promašeni projekt', rekao je o mjerama štednje Sinčić.
 

 

Ne propustite sučeljavanje UŽIVO na DNEVNIK.hr #izboriHR #izbori2015

Posted by DNEVNIK.hr on Friday, 30 October 2015

 

KOJU JE PRVU REFORMU POTREBNO NAPRAVITI AKO BUDETE U MOGUĆNOSTI DA SASTAVITE VLADU?

'Tri su razine, prvo porezna i znate da smo tu govorili, jedna stvar je smanjivanje parafiskalnih nameta, nastavljamo s tim. Sljedeća je reforma državne uprave, mora krenuti odmah. I najvažnija koja kreće odmah je reforma obrazovanja. Jedno plus drugo, plus treće, daje paket da idemo dalje', objasnio je Orsat Miljenić, predstavnik koalicije Hrvatska raste.

'Apsolutno je potrebno početi s reformom gospodarskog sustava, da se stvori povoljno okruženje za investicije, posebno za malo i srednje poduzetništvo, za obrtništvo, za OPG, treba podići poljoprivredu i cijeli niz mjera u vezi s poljoprivredom je tu. Reforma uprave je nužna, ali ne taj način da se ljude otpušta nego da se poveća efikasnost i odmah treba početi s mjerama demografskog oporavka Hrvatske', istaknuo je Željko Rainer, predstavnik Domoljubne koalicije.

'Reforma javne uprave i teritorijalnog Ustava kao preduvjeta za gospodarski oporavak. Temelj našeg programa su promjene. Depolitizacija javne uprave, sve službenike birati na javnom natječaju, samo premijer i ministri bili bi dužnosnici. Treba smanjiti lokalnu upravu za trećinu', smatra Drago Prgomet, predstavnik političke platforme Most.

Treba provesti reformu javne uprave uz koju je vezana reforma teritorijalnog ustroja, zatim reformu pravosuđa i poreznu reformu. Što se tiče teritorijalnog ustroja, treba smanjiti broj jedinica regionalne samouprave, ukinuti županije, te sve svesti na pet regija. Smanjenje broja na 50 gradova i 150 općina, to su glavni instrumenti da bi se provela bilo koja druga reforma', rekla je Mirela Holy, predsjednica ORaH-a.

'Prvi potez će se dogoditi na izborima, ljudi će napraviti prvu reformu, pokazat će da neće više glasati za mentalitetne obrasce koji su se maskirali u stranke. Postoje dva takva mentalitetna obrasca. Pokušat ćemo na izborima izvršiti uvjete za prve reforme koji će se provesti kad Vlada bude oformljena', rekao je Slobodan Prosperov Novak, predstavnik stranke Bandić Milan 365.

Ivan Vilibor Sinčić je na pitanje koji bi prvi potez Živog zida bio kad bi došli na vlast, odgovorio kako bi taj potez bio monetarna reforma. Sinčić je naglasio da je novac danas skup, jer su trenutni sustav u devedesetima postavili HDZ i SDP. Dodao je da su kamate u Hrvatskoj zbog toga katastrofalno visoke i da je zemlja gurnuta u dužničko ropstvo. Na kraju je istaknuo kako njegova stranka jedina nudi monetarnu reformu.

 

 

Sinčić je replicirao i Miljeniću, rekavši kako se samo treba sjetiti kako je SDP pomogao poljoprivredi te na to dodao da je politika SDP-a takva da se prodaje vinograd po cijeni jedne berbe i da se Talijanima prepušta ribolov na Jadranu.

Miljenić mu je odgovorio 'to što mi radimo je europski program, dobrovoljan je, samo za ljude koji će se odlučiti na to, to je jedna od mogućnosti'.
 

Ovo su rekli pred sučeljavanje 

10:00 - Sučeljavanje je počelo.

09:54 - Kandidati su spremni u studiju Nove TV, uskoro počinje sučeljavanje.

9:02 - 'Ovim sučeljavanjem želim poslati poruku biračima da je Živi zid jedina stranaka koja se bori protiv mjera štednje koje su uništile ovu zemlju. Predstavit ćemo svoj program i nadamo se da građani neće nasjesti na obmane drugih stranaka. Mi smo jedina stranka koja želi preispitati Hrvatsku u Europskoj uniji i ako je potrebno iz nje istupiti', poručio je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, uoči sučeljavanja na Dnevnik.hr-u.

8:46 - Kandidati koji će svojim nastupima u ime koalicija i stranaka na sučeljavanju s Mislavom Bagom pokušati doprijeti do birača i poslati svoje poruke, rekli su nam svoja očekivanja od dvosatne debate ususret parlamentarnim izborima 2015.

'Očekujem da će se svi ponašati demokratično, pristojno i civilizirano, da neće biti udaraca ispod pojasa, te da ćemo se baviti konkretnim sadržajima politike, a ne glupostima', rekla je Mirela Holy iz ORAH-a.

'Poslao bih poruku biračima da su svjedoci da je dosadašnja Vlada dovela Hrvatsku u gospodarsku i svekoliku katastrofu te neka iščekuju promjene koje će im donijeti Domoljubna koalicija', rekao je Željko Reiner koji će na sučeljavanju nastupiti u ime Domoljubne koalicije.

'U Hrvatskoj se sučeljavaju dva mentaliteta, a mi nudimo jedini put Hrvatskoj. Mi nismo neki treći put kao što to vole reći male stranke, nego nudimo jedini put. A ako bude sučeljavanje mentaliteta polažemo malo nade', rekao je Slobodan Properov Novak koji će na sučeljavanju predstavljati listu Milana Bandića.

8:34 - Mislav Bago, reporter i politički komentator koji već više od 20 godina prati najvažnija događanja na domaćoj političkoj sceni, sučelit će pred kamerama Nove TV predstavnike šest koalicijskih lista i stranaka, među kojima i dva najveća bloka.

Na sučeljavanje dolaze Orsat Miljenić (Hrvatska raste), Željko Reiner (Domoljubna koalicija), Drago Prgomet (Most), Mirela Holy (OraH), Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) i Slobodan Prosperov Novak (Bandić Milan 365).

Sučeljavanje možete pratiti od 10 do 12 sati na portalu Dnevnik.hr. Predstavnici koalicija i stranaka odgovarat će na pitanja iskusnog političkog novinara. Koji bi im bili prvi potezi, što bi prodavali, za što bi se zalagali ili s kime nikada ne bi surađivali. 

Sučeljavanje pred predstojeće parlamentarne izbore će pratiti zanimljiva diskusija kandidata te konkretna pitanja Mislava Bage.

Što obećavaju i čemu se nadaju

Sučeljavanje će se održati u vremenu od 10 do 12 sati, a live stream možete pratiti ekskluzivno na portalu Dnevnik.hr.

Podsjetimo, da sučeljavanja premijerskih kandidata, Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka, neće biti.

Poziv koji je Nova TV uputila SDP je prihvatio, HDZ nije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene