Papa Franjo priznao je u srijedu da je napravio "velike greške" u procjeni situacije u Čileu, nakon što je pročitao zaključke istrage o seksualnom zlostavljanju koje je počinilo katoličko svećenstvo.

Galerija


U pismu čileanskim biskupima koje je u srijedu navečer objavila Sveta Stolica, Papa kaže kako ih želi sazvati uskoro u Rimu kako bi razgovarali o zaključcima istrage koju je ubrzao.

Vezani članci Papa Franjo susreo se s princem Mohamedom bin Zajedom (Foto: AFP) Papa Franjo u posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima: Održat će misu na otvorenom za 135.000 katolika Žrtve svećenika pedofila u Čileu (Screenshot APTN) Šokantan završetak Papina posjeta, žrtve svećenika pedofila optužio za klevetu: "Kao da sam mogao snimati selfie kad me zlostavljao..."

Izvješće predano Papi sadrži 2300 stranica i svjedočanstva 64 osobe, prikupljene u New Yorku i Santiago de Chileu.

Tijekom putovanja u Čile od 15. do 18. siječnja Papa je snažno branio čileanskog biskupa Juana Barrosa, osumnjičena da je šutio o teškim zločinima svećenika pedofila Fernanda Karadime, izjavivši kako je uvjeren u njegovu nevinost i zatraživši od navodnih žrtava dokaze o krivici.

Vatikan je Karadimu proglasio krivim 2011. za djela pedofilije iz 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Karadimine žrtve optužile su i Juana Barrosa za suučesništvo.

Papa se potom ispričao za nespretno izgovorene riječi u zrakoplovu kojim je putovao natrag u Rim, a potom poslao u Čile uglednog istražitelja iz Vatikana da prikupi svjedočanstva navodnih žrtava.

U pismu upućenom tridesetdvojici čileanskih biskupa, koje je papa Franjo objavio u srijedu, nema međutim nikakva posebnog spominjanja slučaja biskupa Juana Barrosa.

"Što se mene tiče, priznajem da sam počinio velike greške u procjeni i percepciji situacije, poglavito zbog pomanjkanja istinitih i uravnoteženih informacija", piše Papa u tom dugom "mea culpa" na španjolskom.

Upoznavajući se s izvješćem istrage o "zloporabi moći" i "seksualnom zlostavljanju maloljetnika" koje su počinili pripadnici klera, Papa je kazao da se osjetio "preplavljen boli".

Papa Franjo spominje "brojne živote ispunjene patnjom" u prikupljenim svjedočanstvima koji su ga nagnali na "tugu i sramotu".  (Hina)