Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papa Franjo u Čileu

Šokantan završetak Papina posjeta, žrtve svećenika pedofila optužio za klevetu: "Kao da sam mogao snimati selfie kad me zlostavljao..."

Žrtve svećenika pedofila u Čileu (Screenshot APTN)
Žrtve svećenika pedofila u Čileu (Screenshot APTN)
Aktualno Galerija +0 Žrtve svećenika pedofila u Čileu (Screenshot APTN) Galerija 1/1 >>
Iako je na dolasku u Čile papa Franjo rekao kako osjeća "bol i sram" zbog pedofilije koju su počinili pripadnici svećenstva u toj zemlji, zadnji dan posjeta šokirao je Čileance kada je branio biskupa optuženog za zataškavanje seksualnog zlostavljanja u crkvi.

Papa Franjo zadnjeg je dana svojeg boravka u Čileu optužio žrtve najpoznatijeg svećenika pedofila u čileanskoj crkvi za klevetu. Izjavio je da su, dok ne vidi dokaz da je biskup Juan Barros zataškavao zločine svećenika Fernanda Karadime, sve optužbe protiv njega kleveta.

"Na dan kada mi donesu dokaz protiv biskupa Barrosa, progovorit ću. Nema ni trunke dokaza protiv njega. Sve je to kleveta. Je li to jasno?" rekao je papa Franjo koji je samo dva dana ranije osudio zločine koje su počinili svećenici pedofili u Čileu.

Tri muškarca koji tvrde da su bili žrtve pohotnog svećenika - Juan Carlos Cruz, Jose Andres Murillo i James Hamilton - održali su konferenciju za novinare na kojoj su istaknuli da im je Vatikan dovoljno vjerovao kada je osudio Karadimu na "doživotnu pokoru i molitvu" u 2011. godini.

"Kao da sam mogao snimiti selfie ili fotografirati kako me Karadima zlostavljao, a Juan Barros i ostali su sve gledali i šutjeli", tvitao je Juan Carlos Cruz.

James Hamilton ocijenio je kako su Papine riječi naprosto neprihvatljive.

"One se odnose na naš slučaj, našu borbu, ali i na sve one koji su bili zlostavljani", istaknuo je Hamilton.

Pročitajte i ovo Papa Franjo žestoki nemiri Papa Franjo svijetu poslao važnu poruku: "Zaustavite se!" Josip Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Revolucionarne ili kontinuitet u prevenciji? Gost Dnevnika Nove TV objašnjava Papine nove mjere u borbi protiv svećenika zlostavljača

Žrtve su prijavile zlostavljanje 2002. godine, a istraga je pokrenuta 2010. godine. Žrtve su svećenika Kardimea prijavile crkvenim vlastima u 2002. godini da ih je "ljubio i dirao" u župi u Santiagu, ali službenici im nisu povjerovali. Vatikan je pokrenuo istragu tek 2010. godine, kada su žrtve iznijele svoje optužbe u javnost.

Karadimine žrtve izjavile su da je biskup Barros, Kardimeov nadređeni, znao za spolno zlostavljanje, vidio ga, i nije ništa učinio. Barros je porekao sve optužbe.
Papa Franjo ponovno je izazvao skandal kada je 2015. imenovao Barrosa za biskupa u Osornu.

Čileanski sudac također je utvrdio da su žrtve vjerodostojne, rekavši da, iako je trebao odbaciti kaznene prijave protiv Karadime jer je prošlo previše vremena, dokaza o njegovim zločinima nije nedostajalo.

Anne Barrett Doyle iz BishopAccountability.org izjavila je da je "tužno i pogrešno da Papa ne vjeruje žrtvama, s obzirom na to da je teret dokaza na Crkvi, a ne na žrtvama".

"Upravo je vratio slučaj u vrijeme najmračnijih dana krize. Tko zna koliko će žrtava sada odlučiti ostati skriveno zbog straha da im se neće vjerovati?" pita Doyle.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene