Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Zavižanu, najvišem vrhu u Hrvatskoj, danas je oko podneva pao snijeg, a iako se nije zadržavao na tlu, može se smatrati iznimnom vremenskom pojavom za ovo doba godine, rečeno je u Državnom hidrometeorološkom zavodu.


Na Zavižanu, visokom 1590 metara, prvo je oko 11 sati počela padati susnježica, a zatim oko podneva kratkotrajno i snijeg, koji se nije zadržavao na tlu.

Vezani članci Ivan Križanić, direktor HAC-ova Sektora za održavanje Vozače ponovno iznenadilo nevrijeme: U više od polovice prometnih nesreća uzroci su bili neprilagođena brzina i vožnja s ljetnim gumama Prevrnula se prikolica na autocesti A1 01 Snijeg i orkanska bura stvaraju velike probleme u prometu: Na A1 prevrnula se prikolica, ne putujte ako ne morate

Dežurna sinoptičarka Marija Mokorić rekla je da se današnji snijeg može smatrati iznimnom vremenskom pojavom za ovo doba godine jer od 1949., otkad postoje mjerenja na meteorološkoj postaji Zavižan, nije u kolovozu zabilježen snježni pokrivač viši od 0,1 milimetara.

Tijekom kolovoza snijeg je na Zavižanu posljednji put pao 1995., ali se također nije zadržavao na tlu.

U Državnom hidrometeorološkom zavodu kažu da su već nekoliko dana znali da postoji mogućnost snijega na Zavižanu s hladnim prodorom koji je počeo pristizati tijekom protekle noći.

No, u ovoj noći očekuje se djelomično razvedravanje u cijeloj zemlji, a već sutra trebalo bi prevladavati sunčano i toplije, kažu u Državnom hidrometeorološkom zavodu.