Na splitskom i dubrovačkom području danas je na snazi vrlo velika opasnost od toplinskog vala. Mnogim kupačima to ovdje kao da ništa ne znači.

Galerija


No, kod Dubrovnika se neki danas neće moći kupati. Naime, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije upozorio je kako je na plaži Srebreno u Župi dubrovačkoj došlo do kratkotrajnog onečišćenja mora fekalijama. Kupanje se tamo ne preporučuje.

Vezani članci U sat vremena tuča i pijavica kod Dubrovnika (Foto: Dnevnik.hr) Pogledajte video: Područje Dubrovnika u sat vremena pogodile pijavica i tuča, izmjeren i rekordan val Seizmolog Ivica Sović (Foto: Dnevnik.hr) Nakon potresa kod Dubrovnika, stručnjak upozorava: "Doza zabrinutosti uvijek mora postojati"

U srijedu je dramatičan apel uputila splitska hitna pomoć jer je imala povećani broj intervencija. Danas u Hitnoj kažu kako imaju znatno manje intervencija. Bilježi ih se i do trideset posto manje. Vlada zatišje.

Nadajmo se da se mnogi pridržavaju uputa liječnika o kojima danima i mjesecima govorimo neprestano.

Od vrućina mnogi se brane klima uređajima, pa je i pojačana potrošnja struje diljem zemlje. Hrvatska nije daleko od obaranja rekorda iz kolovoza 2017. godine. Maksimalna potrošnja struje po satu u četvrtak je iznosila 2.861 megavat sati, rekord iznosi 3.079.

Direktor HOPS-a Danko Blažević rekao je kako se pojačano troši struja i na kopnu i na moru, ali više na moru. "Kako je dosta Hrvata otišlo na more, a tamo je i najveći broj turista, najviše se struje troši u primorskim krajevima", rekao je Blažević i dodao kako se najviše struje troši oko 13 i 14 sati, kada su i najveće temperature.

Napominje kako je potrošnja veća od 15 do 20 posto u odnosu na period prije koji je bio hladniji. Ističe i da nema straha da će kućanstva prijeći u višu tarifu ukoliko im istovremeno radi više uređaja.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

"Najgore tek dolazi": Vrućine u Europi izazivaju šumske požare i zdravstvene probleme