Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opraštamo se od babljeg ljeta

Pad temperature donosi promjene i za vozače, a zimska oprema možda će vam trebati i prije nego što to očekujete

Stavljanje zimskih guma (Foto: Dnevnik.hr)
Stavljanje zimskih guma (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Stavljanje zimskih guma (Foto: Dnevnik.hr) Stavljanje zimskih guma (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zoran Čebuhar (Foto: Dnevnik.hr) Zoran Čebuhar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Damjana Čurkov (Foto: Dnevnik.hr) Damjana Čurkov (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Valentin Črljenko (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Meteorolozi već najavljuju naglu promjenu vremena, pad temperature, kišu i snijeg, jak vjetar. To donosi i promjene u vožnji. Od 1. studenog obvezna je vožnja s upaljenim dnevnim svjetlima, a od 15. i zimska oprema na zimskim dionicama. S obzirom na prognozu u nekim dijelovima Hrvatske, zimska bi oprema mogla biti obvezna i prije tog datuma.

Počele su gužve u vulkanizerskim radionicama. Bliži se zakonski rok, 15. studenog, kada će zimska oprema biti obvezna na 840 kilometara autocesta i 1520 kilometara cesta koje prolaze takozvanim zimskim dionicama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ovo morate znati Znate li čemu služi čep na vratima automobila? Ovaj detalj može spriječiti skupe popravke Slika nije dostupna guma glavu čuva Veće kazne: Zimska oprema od danas je obvezna na cestama

Stara poslovica kaže da cipela glavu čuva, a kada se govori o zimskoj opremi za automobile, može se reći da dobra zimska guma isto tako glavu čuva. ''Glavna je razlika u samoj gumi. Problem je kod niskih temperatura što se ljetne gume smrznu na niskoj temepraturi, nema dovoljno dobro prianjanje, dok zimska guma ima drugačiju smjesu i ona jednostavno bolje prijanja na niskim temperaturama'', objašnjava vulkanizer Zoran Čebuhar.

U Gorskome kotaru stanovnici, ali i cestari, spremno dočekuju prvi ovosezonski hladni val. ''Mi smo sada u prvom stupnju pripravnosti. Kad temperature počnu oscilirati oko nule, odnosno kad budu uvjeti za nekakvo leđenje kolnika, prelazimo u drugi stupanj i onda počinje posipanje i ostale radnje koje su potrebne za zimsku službu'', kaže Valentin Crljenko, voditelj TJ Delnice HAC-ONC.

Što prije pripremiti zimsku opremu i odjeću

Na blagdan Svih svetih stupa na snagu obveza vožnje s upaljenim dnevnim svjetlima na vozilima danju i noću. Polovicom studenoga i zimska oprema postaje obvezna. Prema sadašnjim prognostičkim kartama, zimska bi oprema ove godine zbog vremenskih uvjeta mogla postati obvezna i ranije.

''U utorak nas čeka izraženija promjena vremena. Bit će oblačno s kišom, pljuskovima koji na Jadranu mogu biti i obilniji, a osim toga bit će osjetno i hladnije. Uz to osjetno zaladnjenje, u gorju bi mogao pasti i snijeg'', najavljuje meteorologinja Dnevnika Nove TV Damjana Ćurkov.

Sudeći po prognozi, opraštamo se od babljeg ljeta. Valja što prije pripremiti zimsku opremu za automobile, ali i za sebe i iz ormara izvaditi topliju, deblju odjeću.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene