Meteorolozi već najavljuju naglu promjenu vremena, pad temperature, kišu i snijeg, jak vjetar. To donosi i promjene u vožnji. Od 1. studenog obvezna je vožnja s upaljenim dnevnim svjetlima, a od 15. i zimska oprema na zimskim dionicama. S obzirom na prognozu u nekim dijelovima Hrvatske, zimska bi oprema mogla biti obvezna i prije tog datuma.

Galerija


Počele su gužve u vulkanizerskim radionicama. Bliži se zakonski rok, 15. studenog, kada će zimska oprema biti obvezna na 840 kilometara autocesta i 1520 kilometara cesta koje prolaze takozvanim zimskim dionicama.

Vezani članci Vatra zapaljenog otpada proširila se na automobile - 2 Hodao gradom i palio sve što je stigao: Policija uhvatila muškarca kojeg sumnjiče za više požara u Zadru Slika nije dostupna OBVEZNA ZIMSKA OPREMA Najčešće greške koje rade vozači

Stara poslovica kaže da cipela glavu čuva, a kada se govori o zimskoj opremi za automobile, može se reći da dobra zimska guma isto tako glavu čuva. ''Glavna je razlika u samoj gumi. Problem je kod niskih temperatura što se ljetne gume smrznu na niskoj temepraturi, nema dovoljno dobro prianjanje, dok zimska guma ima drugačiju smjesu i ona jednostavno bolje prijanja na niskim temperaturama'', objašnjava vulkanizer Zoran Čebuhar.

U Gorskome kotaru stanovnici, ali i cestari, spremno dočekuju prvi ovosezonski hladni val. ''Mi smo sada u prvom stupnju pripravnosti. Kad temperature počnu oscilirati oko nule, odnosno kad budu uvjeti za nekakvo leđenje kolnika, prelazimo u drugi stupanj i onda počinje posipanje i ostale radnje koje su potrebne za zimsku službu'', kaže Valentin Crljenko, voditelj TJ Delnice HAC-ONC.

Što prije pripremiti zimsku opremu i odjeću

Na blagdan Svih svetih stupa na snagu obveza vožnje s upaljenim dnevnim svjetlima na vozilima danju i noću. Polovicom studenoga i zimska oprema postaje obvezna. Prema sadašnjim prognostičkim kartama, zimska bi oprema ove godine zbog vremenskih uvjeta mogla postati obvezna i ranije.

''U utorak nas čeka izraženija promjena vremena. Bit će oblačno s kišom, pljuskovima koji na Jadranu mogu biti i obilniji, a osim toga bit će osjetno i hladnije. Uz to osjetno zaladnjenje, u gorju bi mogao pasti i snijeg'', najavljuje meteorologinja Dnevnika Nove TV Damjana Ćurkov.

Sudeći po prognozi, opraštamo se od babljeg ljeta. Valja što prije pripremiti zimsku opremu za automobile, ali i za sebe i iz ormara izvaditi topliju, deblju odjeću.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr