Meteorolozi već najavljuju naglu promjenu vremena, pad temperature, kišu i snijeg, jak vjetar. To donosi i promjene u vožnji. Od 1. studenog obvezna je vožnja s upaljenim dnevnim svjetlima, a od 15. i zimska oprema na zimskim dionicama. S obzirom na prognozu u nekim dijelovima Hrvatske, zimska bi oprema mogla biti obvezna i prije tog datuma.

Galerija


Počele su gužve u vulkanizerskim radionicama. Bliži se zakonski rok, 15. studenog, kada će zimska oprema biti obvezna na 840 kilometara autocesta i 1520 kilometara cesta koje prolaze takozvanim zimskim dionicama.

Vezani članci Slika nije dostupna OBVEZNA ZIMSKA OPREMA Najčešće greške koje rade vozači Slika nije dostupna AUTOMEHANIČARI SAVJETUJU Evo kako pripremiti auto za zimu

Stara poslovica kaže da cipela glavu čuva, a kada se govori o zimskoj opremi za automobile, može se reći da dobra zimska guma isto tako glavu čuva. ''Glavna je razlika u samoj gumi. Problem je kod niskih temperatura što se ljetne gume smrznu na niskoj temepraturi, nema dovoljno dobro prianjanje, dok zimska guma ima drugačiju smjesu i ona jednostavno bolje prijanja na niskim temperaturama'', objašnjava vulkanizer Zoran Čebuhar.

U Gorskome kotaru stanovnici, ali i cestari, spremno dočekuju prvi ovosezonski hladni val. ''Mi smo sada u prvom stupnju pripravnosti. Kad temperature počnu oscilirati oko nule, odnosno kad budu uvjeti za nekakvo leđenje kolnika, prelazimo u drugi stupanj i onda počinje posipanje i ostale radnje koje su potrebne za zimsku službu'', kaže Valentin Crljenko, voditelj TJ Delnice HAC-ONC.

Što prije pripremiti zimsku opremu i odjeću

Na blagdan Svih svetih stupa na snagu obveza vožnje s upaljenim dnevnim svjetlima na vozilima danju i noću. Polovicom studenoga i zimska oprema postaje obvezna. Prema sadašnjim prognostičkim kartama, zimska bi oprema ove godine zbog vremenskih uvjeta mogla postati obvezna i ranije.

''U utorak nas čeka izraženija promjena vremena. Bit će oblačno s kišom, pljuskovima koji na Jadranu mogu biti i obilniji, a osim toga bit će osjetno i hladnije. Uz to osjetno zaladnjenje, u gorju bi mogao pasti i snijeg'', najavljuje meteorologinja Dnevnika Nove TV Damjana Ćurkov.

Sudeći po prognozi, opraštamo se od babljeg ljeta. Valja što prije pripremiti zimsku opremu za automobile, ali i za sebe i iz ormara izvaditi topliju, deblju odjeću.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr