Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snaga i hrabrost

Ispovijest planinarke koja je visjela s Veleža: "Rebra su mi puknuta, teško sam disala, a vrijeme samo ide"

Penjačica spašena nakon 17 sati - 4
Penjačica spašena nakon 17 sati - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Penjačica spašena nakon 17 sati - 4 Penjačica spašena nakon 17 sati - 4 Foto: DNEVNIK.hr Penjačica spašena nakon 17 sati - 3 Penjačica spašena nakon 17 sati - 3 Foto: DNEVNIK.hr Penjačica spašena nakon 17 sati - 2 Penjačica spašena nakon 17 sati - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Penjačica spašena nakon 17 sati - 1 Galerija 1/4 >>
Ozlijeđena planinarka ispričala je kako je izgledalo njeno dramatično spašavanje s klisure. Najteže joj je padalo kada bi ugledala helikopter kako dolazi, a onda napušta mjesto nesreće.

Cijela Hrvatska sa zanimanje je pratila spašvanje planinarke Vlatke Hrgović s planine Valeže u susjednoj BiH. S grupom od 20 planinara krenula je na četverodnevni izlet, ali dok se s nekolicinom iskusnijih penjača zaputila na feratu doživjela je nesreću.

Dojava o nezgodi i ozlijeđenoj penjačici stigla je oko 13 sati. Odmah je zatražena pomoć helikoptera, ali se nakon više od 20 bezuspješnih naleta odustalo od spašavanja iz zraka. Život 62-godišnjakinje iz Zagreba od tog trenutka ovisio je o alpinistima Gorske službe spašavanja.

Ona je za Jutarnji list ispričala kako je izgledalo čekanje i što joj je pomoglo da ostane pribrana.

Pročitajte i ovo Aleksandar Brborović Visjela na litici "Nezgoda se lako dogodi ako mislite da su hupsi-cupsi ili zumba dovoljni za kondiciju": Planinarski vodič o spašavanju Hrvatice

"U prvi mah u tom adrenalinu čovjek nije svjestan svega oko sebe, rebra su mi puknuta, teško sam zbog toga disala, a vrijeme samo ide i ide. Pronašla sam mali utor gdje sam se bokom naslonila. Psihički sam bila prilično stabilna, no naravno da imate teže momente. Najgore mi je bilo kad bi helikopter proletio i otišao. Tad sam osjećala strah i hvatao me osjećaj da je sve hladnije. Gledala sam dolaze li oblaci, bojala sam se kiše", ispričala je.

S njom je bio iskusni vodič koji joj je pomogao da se utopli, on cijelo vrijeme čekanja, punih 11 sati nije mogao sjesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spuštanje nosilima VIDEO Hrvatica ozlijeđena ostala visjeti na strmoj stijeni: U dramatičnoj akciji spašavanja GSS uspio doći do unesrećene žene

Nakon što je spašena utvrđeno je da ima povrede grudnog koša, serijski prijelom rebara, pneumotoraks. Međutim, cijelo vrijeme, planinarka se držala hrabro.

"Prilično sam spretna i čvrsta. Doduše, dok smo čekali pomoć u stijeni, Neni sam u tom stanju rekla da moja noga više nikad neće ući u gojzericu, da više neću u planinu. Ali, sad nakon što je stres minuo, znam da ću planinariti i dalje. Ne znam hoću li ići ponovo na ferate, no nastavit ću planinariti", rekla je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene