Zagrebački velesajam ovih je dana nautičarski centar Hrvatske koji je okupio sve od luksuznih jahti vrijednih milijune kuna do gumenih čamaca za ribiče. Odličan odaziv građana i velika ponuda domaćih brodova dobri su znakovi, no dio nautičara ljuti se na državu jer im uvodi obvezno registriranje i tehnički pregled brodova.

Galerija


Najveća zvijezda sajma je 12 metarska brodica koju nazivaju istinskim biserom u moru. Proizvodi se u Križevcima, a svaki centimetar i detalj zrače luksuzom. Budući vlasnik za ovu će brodicu morati izdvojiti čak 350 tisuća eura i to bez PDV-a. Na njoj postoje dvije kabine, vanjska kuhinja, unutarnja kuhinja i kupaonica. No, iako ima povišu cijenu, brodica je već prodana.

Vezani članci Krunoslav Capak Capak: Nadamo se da će građani prihvatiti ovo kao lokaciju gdje će brže biti gotovi s testiranjem Slika nije dostupna Otvoren 15. sajam nautike u Splitu!

Australski suradnici nude brodice i na tom dalekom tržištu.

"Hrvatska ima odličnu reputaciju u Australiji. Puno Hrvata i puno Australaca dolazi ovdje zbog prekrasnog mora", rekao je Benjamin Le Van, prodajni agent.

Na sajmu je više od 300 plovila svih veličina, a među traženijima su manji obiteljski brodovi.

Dio domaćih nautičara ljuti se na državu jer im ukida trajnu registraciju brodova i uvodi tehnički pregled. Iz Gospodarske komore umiruju kako neće biti svake godine, stajat će svega par stotina kuna i neće pogoditi male brodove.

"Sve male brodice manje od 7 metara, koje nemaju motor jači od 15 kilovata i koje nemaju kabinu uopće nisu obuhvaćene ovim mjerama", objasnio je Luciano Beg iz Udruženja hrvatske male brodogradnje.

Nakon kraha za vrijeme ekonomske krize, ponovno se probudila domaća mala brodogradnja.

"Pojavilo se puno manjih proizvođača koji rade i u tom segmentu smo jači nego prije deset godina", kazao je Romano Pičuljan, brodograditelj.

Velika ponuda i odlična posjećenost zagrebačkog sajma pronašli su se pod romantičnim sloganom "Ploviti, otkrivati, živjeti".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr