Više od 200 brodova smjestilo se na Zagrebačkom velesajmu. Do nedjelje traje 27. sajam nautike.

Galerija


Velika marina u paviljonu Zagrebačkog velesajma, brodovi i graditelji na jednom mjestu. Posebno veseli porast domaće brodogradnje.

Vezani članci Hotelijeri imaju velikih problema s gubicima - 4 Ništa od zarade za blagdane? Korona ispraznila hotele, a još problema stiglo je i s novim mjerama: ''Interesa ima, ali…'' Skijanje, ilustracija - 1 Finska: Ni govora o zatvaranju skijališta

Najskuplji brod ove godine stoji oko 3 milijuna kuna i u cijelosti je hrvatski proizvod. Domaćih graditelja brodova sve je više, a njihovi brodovi sve češće plove u našem, ali i u stranim morima.

I mala brodogradnja raste iz godine u godinu. Sve je više domaćih brodova u našem moru. Za svačiji džep po nešto.

"Trenutno imamo petero zaposlenih, firma raste, opseg posla raste, narudžbe rastu, pa tako svake godine uspijemo po jednog novog djelatnika zaposliti", govori Veronika Blažević iz brodogradilišta iz Kaštel Gomilice.

Rast brodogradnje prati i porast nautičkog turizma

"Hrvatska je definitivno broj jedan za nautički turizam, pogotovo u segmentu čartera, 37 posto svjetske čarterske flote se nalazi u Hrvatskoj što se tiče jedrilica i katamarana, svake godine imamo povećanje u tom segmentu", govori trgovac brodovima Hrvoje Kalafatić Milić.

Upravo zbog toga, sve je više onih koji jedre cijelu godinu. Takvi aranžmani postaju sve zanimljiviji. Posebno skandinavskim zemljama.

"Želimo pokrenuti te flote, te agencije, odnosno čartere koji po zimi spavaju da krenemo raditi nešto. U Rijeci i na Kvarneru gdje je kraj pitom, tokom cijele godine, pa tako i zimi, sigurno postoje uvjeti da se jedri", govori Davor Perović.

Prepoznata domaća brodogradnja (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Prepoznata domaća brodogradnja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Produžetku sezone zasigurno pridonosi i ronjenje. Naše podmorje postaje sve zanimljivije. Prve korake mnogi naprave upravo na sajmu.

"Posjetitelji dolaze do bazena, prvi puta stave ronilačku opremu na sebe, zarone u ovaj bazen i velik broj tih osoba odlučuje se kasnije na tečaj ronjenja", govori Andrea Vedrina.

Nautika, ronjenje, povoljna klima, privlačna gastronomija zasigurno su aduti domaćeg turizma, cijele sezone.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr