Ekipa Provjerenog provela je noć u jednoj velikoj modernoj pekarni, posjetila malu kvartovsku pekarnicu, ali i pričala s ljudima koji svoj kruh peku - sami.
''U kruh koji doma ispečem znam što stavim: brašno, vodu, šećer, ulje, i znam kako ispadne i vidim da nije isti kao kupovni. Niti po rahlosti, niti po okusu'', rekla je Sunčica koja već godinama sama mijesi svoj kruh. Godišnje, tvrdi, uštedi do 2.000 kuna. ''Računala sam struju koju potrošim i sve namirnice koje kupim za kruh. Ispalo je da sam uštedjela do 2.000 kuna godišnje'', rekla je.
Dok ona štedi, većina kućanstava kruh baca. Četveročlana obitelj tako na godinu u prosjeku s kruhom u smeće baci 1.300 kuna. Na razini države čak 750 milijuna! I dok se mi kruhom i novcem razbacujemo, pekari moraju voditi računa o svakom kilogramu brašna. ''Kod nas postoji knjiga evidencija – utroška brašna i proizvodnje kruha. Nema muljanja. To su predrasude da mi zaradimo, mi samo preživljavamo'', rekao im je Muhadri Shani, vlasnik privatne pekarnice.
Jesu li naša saznanja o kruhu zablude i neinformiranost ili opravdanja sumnja i strah, doznajte u četvrtak u Provjerenom u 21:50!
Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.
-
Donosi Provjereno
Na adresu stigla iskaznica za dijete koja je šokirala roditelje: "Mene je toliko zgrozilo. S kojim pravom?"
-
donosi Provjereno
"Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka
-
Iz minute u minutu
Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra