Istarski dragulj mnogima je postao omiljeno piće: "Potičem sve da eksperimentiraju s njim"
Piše Lina Dollar/DNEVNIK.hr,
09. ožujka 2025. @ 07:30
TeraninoFoto: Dnevnik Nove TV
Uz sir, maslinovo ulje, pršut i tartufe, Istru sve češće vežemo i uz jedno posebno piće.
Podijelite
Svatko mu po svome guštu dodaje začine. Male su to tajne koje čine razliku. Iako se neka verzija slatkog likera crvene rubin boje spravljala još prije 100 godina, tek je sada došlo njegovo vrijeme.
"Ono što radimo ovdje u Istri je proces zaštite teranina, njegova geografskog podrijetla, ali i njegova sastava jer smo napravili analizu svih teranina i na neki ga način uniformirali", ispričao je Renato Krulčić, iz Udruge proizvođača istarske rakije i proizvoda na bazi istarske rakije.
Uglavnom se pije sam. No, sve je češće dio koktela, hladnih ili toplih – ovisno o dobu godine.
"Naš lokalni istarski liker idealan je sastojak za sve koktele, potičem sve da eksperimentiraju s njim. Ukomponirali su teranino onako kako treba biti u pićima, a to je da je pitak, izbalansiran i na kraju krajeva sjajan", rekao je Filip Pleteš, predsjednik ocjenjivačke komisije.
I kao takav teranino se ne mora uvijek samo piti. Sa sladoledom ili čokoladom odličan je par. U oba slučaja valja biti pažljiv kada su količine u pitanju.
Priču pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Line Dollar.