Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon dana juga i netipičnih zimskih temperatura i noći predanog rada djelatnika Zagreb Holdinga, sutra se napokon otvara skijalište Sljeme.


Da vrijeme nije išlo na ruku zaljubljenicima u skijanje , bordanje, sanjkanje, ili jednostavno uživanje na svježem zraku, znaju svi zaljubljenici u Sljeme, a isto je potvrdio i Dragutin Žiljak, direktor Sljemena, podružnice Zagreb holdinga.

Vezani članci Snježna oluja u Nizozemskoj stvara probleme 01 ''Darcy'' luduje u Nizozemskoj, a u Njemačkoj zbog snijega dosad zabilježene 222 prometne nesreće Skliska cesta Šest nesreća u samo 15 minuta: Skliska cesta izazvala kaos u prometu

'Nismo imali sreće ove godine, nismo imali dovoljno vode i hladnoće nekoliko dana u nizu. Problem je u tome što brzo potrošimo vodu iz jezera, pa trebamo čekati da se napuni. A onda, kada je bilo vode, nije bilo hladno. Za dlaku smo uspjeli da se Svjetski kup održi, ali nakon njega nismo mogli otvoriti crveni spust jer je staza tijekom Kupa uža i kraća', pojasnio je Žiljak.

Podsjetio je da Sljeme pamti i gorih, odnosno toplijih dana, nego što su to bili početkom ove godine. 'Godine 1988. skijalište Sljeme zbog visokih temperatura i juga nije radilo niti jedan jedini dan', kaže. Dodao je kako je nakon Svjetskog kupa nedostajalo snijega za crveni spust, pa je Holding u dogovoru s HGSS-om ocjenio da nisu ispunjeni svi sigurnosni uvijeti za otvaranje skijališta za građanstvo.

No, Dragutin Žiljak kaže kako su te su muke sada iza nas. 'Sutra se otvaraju crveni i bijeli spust i činovnička livada. Dat ćemo sve od sebe da se što prije otvore zeleni i plavi spust. Sutra još nema noćnog skijanja, ono počinje od drugog tjedna. Cijene, rad skijališta i termini noćnog skijanja ostaju isti kao i prošle godine', kaže.

'Jugo pojede stazu'

Nada se i vjeruje kako se od sutra skijalište na Sljemenu neće zatvarati do kraja ožujka. 'Neće biti problema s višim temperaturama, nego u jugo. Snijeg izdrži više temperature, ali nakon četiri - pet dana jugo pojede stazu', kaže Žarko Žiljak.

A vremenska prognoza, barem za sutra, ne ide na ruku skijalištu na Sljemenu. Ana Bago, meteorologinja Nove TV, kaže kako nas sutra čeka naoblačenje, poslijepodne u unutrašnjosti i ponegdje na Jadranu kiša. 'Najneugodniji dio bit će jak, a u gorju i olujan jugozapadnjak s kojim će osim loših biometeoroloških prilika biti i nešto toplije nego danas. Iza južine i kiše ne dolazi sunce, nego naglo zahladnjenje, a ponegdje i malo snijega', tvrdi Ana Bago.

U petak će na kopnu kiša prijeći u susnježicu i snijeg, ali uglavnom samo u gorskim krajevima. U svim krajevima u jutarnjim satima bit će malo hladnije nego sutra. Za vikend će biti i jutarnje magle.