Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Iznimno vrijedan projekt'

Otvoren sustav navodnjavanja poljoprivrednih površina kaznionice u Valturi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sustav navodnjavanja poljoprivrednih površina kaznionice u Valturi pokraj Pule u petak je svečano otvoren u nazočnosti potpredsjednika Sabora Nenada Stazića, ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, pomoćnika ministra pravosuđa Ivice Šimca, generalnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića te istarskog župana Valtera Flega sa suradnicima.

Kaznionica u Valturi upravlja sa 716 hektara površine od kojih su oko 300 hektara šume, a ostalo su poljoprivredne površine s prostorima posebne namjene za izvršavanje kazne zatvora.

Pročitajte i ovo Nenad Stazić (Foto: Dnevnik.hr) Burno u Saboru "Kordiću život muslimanske djece ne znači ništa. Samo u Hrvatskoj predavanja drže ratni zločinci" Brojni poljoprivrednici iseljavaju iz doline Neretve (Dnevnik.hr) Neorganiziranost na jugu Radi se milijunski sustav navodnjavanja na Neretvi, ali za koga kad brojni poljoprivrednici iseljavaju?

"Do 2015. godine mogućnost navodnjavanja bila je na svega 40 hektara, zbog malih mogućnosti akumulacije vode za navodnjavanje. Izgradnjom sustava za navodnjavanje, s akumulacijom volumena od 632.000 metara kubnih, pružena je mogućnost navodnjavanja svih 440 hektara poljoprivrednih površina" - rekao je ministar Jakovina. Naveo je da su troškovi izgradnje sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina kaznionice u Valturi u razdoblju od 2012. do 2015. godine iznosili su 60,23 milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede u ovom je iznosu sudjelovalo s 50,73 milijuna kuna, Ministarstvo pravosuđa doniralo je materijal (kamen) vrijednosti 5,5 milijuna kuna, a Istarska županija izdvojila četiri milijuna kuna.

HSS prozvao ministra Jakovinu zbog nebrige oko suša

"Riječ je o iznimno vrijednom projektu, započetom 2012. godine, koji nije ni prvi ni zadnji ove godine. Bili smo u Baranji prije par tjedana gdje smo otvorili jedan veliki sustav od pet i pol tisuća hektara, a do kraja godine zaokružit ćemo projekte s novih 12 tisuća hektara površina za navodnjavanje" - poručio je ministar Jakovina dodavši kako je sustav navodnjavanja i samo ulaganje od velike važnosti. Napomenuo je kako je u posljednje četiri godine u navodnjavanje uloženo više od 400 milijuna kuna.

Ustvrdivši da je taj projekt u Valturi ostvaren u okviru Nacionalnog programa navodnjavanja te kako iskorištava optimalne klimatske hidrološke uvjete za uzgoj raznovrsnih kultura u ovom podneblju, potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić rekao je kako je jedna od metoda uspješne resocijalizacije upravo društveno koristan rad koji se provodi u toj kaznionici.

"Prošle su godine u Hrvatskoj osobe lišene slobode privrijedile 600 milijuna kuna. Možda ovo ne izgleda kao značajan iznos, ali u vrijeme kada ova Vlada uspješno ulaže velike napore da pokrene proizvodnju i smanji nezaposlenost, to je svakako uspjeh" - ocijenio je Stazić. S obzirom na to da je pred Hrvatskom još "dalek put do optimalnog korištenja radnih sposobnosti osoba lišenih slobode, ovaj projekt je, poručio je, vrijedan putokaz na tome putu".

Zadovoljstvo projektom izrazili su i istarski župan Valter Flego te pomoćnik ministra pravosuđa Ivica Šimac, koji je ocijenio da je kaznionica u Valturi pozitivan primjer zatvorskog sustava u Hrvatskoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene