Obavijesti Video Pretražite Navigacija
brojne reakcije na odluku

Lovrić najavio tužbe zbog izmjena mjere roditelj odgojitelj: "Radi se o brutalnom napadu na najranjivije skupine"

Ivica Lovrić
Ivica Lovrić Foto: DNEVNIK.hr
Potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti Ivica Lovrić pozvao je u srijedu zagrebačku gradsku vlast na povlačenje odluke o izmjeni mjere 'roditelj odgojitelj' i najavio da ako ona ipak bude usvojena, pravni tim te stranke već ima pripremljene poteze za njezino osporavanje.

"De facto ukidanje mjere roditelj odgojitelj, kao i smanjivanje pomoći za opremu novorođenčadi je zaista šokantno”, komentirao je Lovrić na konferenciji za medije kluba Stranke rada i solidarnosti, ispred Gradske skupštine.

Istaknuo je da je prije 6 godina, prethodna Gradska uprava tu mjeru osmislila s cjelovitim timom koji je djelovao na znanstvenim činjenicama. Pozvao je gradonačelnika Tomislava Tomaševića da povuče prijedlog o promjenama mjere roditelj odgojitelj, kao i prijedlog o smanjenju novčane pomoći za novorođenu djecu, ocijenivši da se radi o “brutalnom napad na najranjivije skupine".

"Ako se to ne dogodi, pravni tim stranke rada i solidarnosti već je pripremio odgovarajuće pravne poteze, sasvim sigurno je da su te dvije odluke protuzakonite, i mi ćemo ih osporiti ukoliko ih Skupština izglasa", istaknuo je Lovrić.

Stranka rada i solidarnosti pozvala je korisnike mjere da joj se obrate za besplatnu pravnu pomoć.

Na konferenciji za medije demograf Stjepan Šterc istaknuo je da oko takvih demografskih mjera ne bi trebalo biti politiziranja.

"Mjera nije bila inicijativa politike, već struke", rekao je Šterc dodavši da su na toj mjeri radili stručnjaci. Poručio je kako je koncept mjere utemeljen vodeći se podacima o tome koje žene u Hrvatskoj rade najviše pobačaja. Prema podacima, to su žene koje već imaju dvoje djece, dodao je.

"To je temelj na osnovi kojega je rađen ovaj koncept. Išli smo prema tome da se ženama koje su trudne, pomogne donijeti odluku o rađanju trećeg djeteta", istaknuo je demograf Šterc.

Ocijenio je i da je mjera 'roditelj odgojitelj' nesumnjivo polučila rezultate, jer je od njenog uvođenja zabilježen porast od 30-ak posto trećerođene djece u obitelji, uz napomenu da takav porast nije zabilježen u protekle dvije godine zbog krize koronavirusa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene