Počelo je rušenje dimnjaka zgrade oštećene u potresu u zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici. Dimnjak se odvojio od zgrade i opasan je za stanare, ali i zgrade koje ga okružuju. Visok je oko 25 metara. Na sanaciji radi desetak radnika, a uklanjanje bi trebalo trajati tjedan dana.


Već ranije se nekoliko puta pokušavao srušiti, ali su bila potrebna dodatna osiguranja kako bi se krenulo s radovima. Izvođači ističu da je sanacija zahtjevna jer se mora uklanjati dio po dio, javila je reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir.

Vezani članci Dimnjak termoelektrane Plomin Netko se popeo na 340 metara visoki dimnjak termoelektrane Plomin, zaštitari ga čekaju u podnožju Srušena zgrada na uglu Đorđićeve i Petrinjske - simbol zagrebačkog potresa - 5 Nestala zgrada u centru Zagreba: Bila je simbol teške nevolje i podsjetnik na tragediju

"Pristupa se oprezno zbog sigurnosti samih radnika, ali i stanara. Dimnjak je cijelo vrijeme odvojen, stanari naravno da su samim time bili u opasnosti. Ovaj posao je za najhrabrije, najodlučnije, a mi ćemo ga odraditi", rekao je voditelj radova Emir Bosnić.

"Mislim da su još uvijek u opasnosti.  Da se moralo čekat tak dugo, ne vjerujem, ali tak sve se kod nas čeka...", smatra Dunja iz Zagreba.

Inače, do prošle nedjelje u Zagrebu se Fondu za obnovu moglo prijaviti objekte za obnovu. Na temelju zaprimljenih prijava po javnom pozivu za iskaz interesa Fond za obnovu će, nakon što jedinice lokalne i regionalne samouprave utvrde redoslijed i prioritete, pozvati osobe pogođene potresom na potpisivanje ugovora kojim će se regulirati međusobna prava i obveze u postupku nekonstrukcijske obnove.

Obnova nekonstrukcijskih elemenata obuhvaća popravak ili uklanjanje i ponovnu izvedbu oštećenih dimnjaka, krovnih vijenaca i parapeta, balkonskih ogradnih zidova, kao i zabatnih zidova na tavanu ili u potkrovlju. Uključuje i popravak krovišta, zamjenu dijelova pokrova, popravak ili zamjenu dijelova krovne limarije i krovnih prodora, popravak krovne izolacije te popravak dizala i stubišta.

Ovo ne znači da će oni koji su "promašili" rok za prijavu ostati bez obnove jer će biti raspisani i novi javni pozivi, ali prema ovom će se preliminarnom popisu krenuti u prvi val organizirane obnove.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju