Počelo je rušenje dimnjaka zgrade oštećene u potresu u zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici. Dimnjak se odvojio od zgrade i opasan je za stanare, ali i zgrade koje ga okružuju. Visok je oko 25 metara. Na sanaciji radi desetak radnika, a uklanjanje bi trebalo trajati tjedan dana.


Već ranije se nekoliko puta pokušavao srušiti, ali su bila potrebna dodatna osiguranja kako bi se krenulo s radovima. Izvođači ističu da je sanacija zahtjevna jer se mora uklanjati dio po dio, javila je reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir.

Vezani članci Rušenje dimnjaka Amateri na djelu: Pokušali ukloniti dimnjak, a svi profesionalci mogli su predvidjeti ovaj rasplet Slika nije dostupna Pogledajte kako je 150 metara visok dimnjak nestao u nekoliko sekundi

"Pristupa se oprezno zbog sigurnosti samih radnika, ali i stanara. Dimnjak je cijelo vrijeme odvojen, stanari naravno da su samim time bili u opasnosti. Ovaj posao je za najhrabrije, najodlučnije, a mi ćemo ga odraditi", rekao je voditelj radova Emir Bosnić.

"Mislim da su još uvijek u opasnosti.  Da se moralo čekat tak dugo, ne vjerujem, ali tak sve se kod nas čeka...", smatra Dunja iz Zagreba.

Inače, do prošle nedjelje u Zagrebu se Fondu za obnovu moglo prijaviti objekte za obnovu. Na temelju zaprimljenih prijava po javnom pozivu za iskaz interesa Fond za obnovu će, nakon što jedinice lokalne i regionalne samouprave utvrde redoslijed i prioritete, pozvati osobe pogođene potresom na potpisivanje ugovora kojim će se regulirati međusobna prava i obveze u postupku nekonstrukcijske obnove.

Obnova nekonstrukcijskih elemenata obuhvaća popravak ili uklanjanje i ponovnu izvedbu oštećenih dimnjaka, krovnih vijenaca i parapeta, balkonskih ogradnih zidova, kao i zabatnih zidova na tavanu ili u potkrovlju. Uključuje i popravak krovišta, zamjenu dijelova pokrova, popravak ili zamjenu dijelova krovne limarije i krovnih prodora, popravak krovne izolacije te popravak dizala i stubišta.

Ovo ne znači da će oni koji su "promašili" rok za prijavu ostati bez obnove jer će biti raspisani i novi javni pozivi, ali prema ovom će se preliminarnom popisu krenuti u prvi val organizirane obnove.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju