Neke se općine doslovno bore za svaku novu bebu. Nekadašnji simbol ilegalne gradnje, otok Vir postaje simbolom borbe za povećanje stanovništva. Porodiljne naknade podižu na minimalnih 11 tisuća za prvo do čak 176 tisuća kuna za peto dijete.

Galerija


Na Viru su shvatili da je svako dijete važno za opstanak života na otoku, pa će novi naraštaji dobivati sve više novca po rođenom djetetu. Umjesto dosadašnjih sedam i pol, za prvo će dijete Vir izdvajati 11 tisuća, drugo 22, treće 44, četvrto 88, a peto 176 tisuća kuna. Ukupno, roditelji će za petero djece moći dobiti 341 tisuću kuna.

Vezani članci Mještavi se protestno okupili na Iloviku - 2 Trebao je to biti projekt koji će im olakšati život, a sad ih tjera s otoka: "Kompletan način života nam je na pauziranju" Beba, ilustracija Samo 34 grada i općine imaju veći broj rođenih nego umrlih u prošloj godini, objavljeno i gdje je najlošija situacija

U posljednjih 15 godina, koliko općina daje porodiljne naknade, mnogi su krenuli u proširenje obitelji, ali i doseljavanje na otok Vir, što je pokazao i posljednji popis stanovništva.

"Broj stanovnika duplo se povećao. Jedini smo otok, uz Čiovo, koji bilježi pozitivni demografski trend", rekao je Antonio Vučetić, donačelnik Vira (nez.).

Za surovu stvarnost hrvatskih otoka, virska škola izgleda gotovo nevjerojatno. Od 160 otočnih osnovnoškolaca, 83 ih pohađa niže razrede na Viru.

Viru već sada trebaju veće učionice

Otok koji je nekada bio poznat po divljoj gradnji danas ima jedan od najvećih otočnih proračuna: čak 94 milijuna kuna. I jedan je od onih koji najviše izdvaja za porodiljne naknade.

Uz Vir, s najvećim iznosima izdvajaju se i Vis, Bol na Braču, Blato na Korčuli te Preko na Ugljanu.

Zbog svojih trogodišnjih blizanki s Vira, Ivana Tomić ima brojne povlastice.

"Vrtić je besplatan. Ako ćemo realno gledati, cijene se uglavnom kreću od 600 kuna za prvo dijete, a 300 za drugo u vrtićima u Zadarskoj županiji. Također, prijevoz do Zadra i Privlake je besplatan. Isto je i s udžbenicima", rekla je Ivana Tomić s Vira.

Možda porodiljne naknade nisu glavni i jedini razlog, ali rezultat je vidljiv u punim učionicama. Dok mnogim školama prijeti propast ili su već zatvorene, Viru već sada treba modernija i veća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr