"Dnevnik na otocima" i dalje je na sjevernom Jadranu. Ekipa Nove TV usidrila se na Susku i Unijama, otocima koji pripadaju Malom Lošinju. Na oba otoka ukupno živi 150 stanovnika. I Susak i Unije poznati su po velikom broju iseljenika, najviše u Sjedinjene Američke Države. Istražili smo kako se ondje živi kad nema turizma, što brine otočane i imaju li ovi otoci svoju priliku za novi uzlet.

Galerija


Na otoku Susku ima 20 puta više iseljenika u Ameriku nego stanovnika na otoku. Susački dijalekt malo tko može razumjeti, ali potrebu tamošnjih mještana za boljim životom itekako može.

Vezani članci Zlatko Komadina (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Komadina: "U Primorsko-goranskoj županiji odvija se veliki investicijski ciklus, sva obalna mjesta će promijeniti vizuru" Dnevnik na otocima: Hvar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Žive od turizma: Dijelovi otoka koji je nekada pokrivao 10 posto svjetske proizvodnje lavande nemaju ni struje ni vode

Doktora, kao ni na Premudi i Iloviku, nema ni na Unijama. Ako netko dobije infarkt, na ulici je postavljen defibrilator.

Škole su video vezom povezane međusobno i s matičnom školom u Malom Lošinju. Učenici uživo prate nastavu engleskog i matematike. Učenici s Unija u školu na Lošinj su prije 20 godina letjeli avionom, a danas je unijska pista zatvorena.

"Imovinsko-pravno pitanje zemljišta nije riješeno. To jest, tu leži 550 parcela privatnih vlasnika", rekao je Robert Nikolić, predsjednik MO Unije.

Na pjeskovitom Susku upravo se gradi nova riva. Ni ondje ni na Unijama nema automobila. Otočani se voze samo traktorima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr