Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Murganić potvrdila

Porodiljne naknade rastu na 4000 kuna, nije se odustalo od 1000 eura za bebe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica demografije i obitelji Nada Murganić, potvrdila je nagađanja medija proteklih dana o povećanju roditeljskih naknada tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta.

Ministrica Nada Murganić rekla je u četvrtak po dolasku na redovnu sjednicu Vlade, da će povećanje naknada za roditelje biti u skladu s proračunom za 2017. godinu i da će namijenjena sredstva u tom smislu biti dostatna za drugi dio 2017. godine, kad bi izmjene zakona trebale stupiti na snagu.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Strepe zbog dijalize HZZO dobio očitovanje bolnica i poliklinike, a teški bolesnik odgovorio Berošu: "Još ne znamo što će biti s nama, a ne bi bilo dobro da nas sele po bolnicama" HZZO Traže očitovanje HZZO reagirao na sramotan slučaj u zagrebačkom zdravstvu

Spomenute naknade trebale bi s dosadašnjih 2660 kuna narasti na 4000 kuna prema tom novom planu i prijedlogu proračuna.

"Već sam govorila, kad smo došli i kad smo rekli da ćemo imati upravu za demografiju, da ćemo se ozbiljno pozabaviti mjerama za demografsku revitalizaciju. U projekcijama proračuna za 2017. namijenjena su određena sredstva i u okviru tih odobrenih sredstava, za koja vjerujemo, da će po usvajanju državnog proračuna za 2017., ostati takva, kakva jesu. Radimo izračune u suradnji s HZZO-om, koji imaju najtočnije podatke za trenutno stanje i porodiljnih naknada koje se koriste, tako da mislimo da ćemo s izmjenom zakona, koji će najkasnije 1. srpnja 2017. stupiti na snagu, dakle, ići na povećanje naknada. Dakle ne radi se o delimitiranju, nego o povećanju, s obzirom da su sadašnji iznosi zaista skromni, koje će biti ipak značajnije", ističe Murganić.

"Detalji će se razraditi u zakonu", dodala je ministrica i odbila je komentirati podatke. Za postojeće brojke i predviđena sredstva u projekciji proračuna za 2017. godinu kaže da su oboje realni. "Nećemo probijati proračun, mi smo vrlo disciplinirano ministarstvo", naglasila je.

"Proračunom je predviđeno 158 milijuna kuna", rekla je ministrica Murganić i dodala da će to biti dovoljno prema dosadašnjim izračunima za 2017. godinu, odnosno njezinu drugu polovicu.

Isto tako, Murganić je poručila da je povećanje naknada na državnoj razini, a ne regionalnoj. "Da li ili koje lokalne općine imaju neke dodatne stimulacije, to je na razini njihove odluke i to svakako podržavamo", zaključila je Murganić.

Novinare je zanimalo i je li Vlada definitivno odustala od 1000 eura za bebe.

Ministrica im je odgovorila kakao se nije odustalo niti od jedne demografske mjere. "Donosit ćemo strategiju i politike u kojima će biti jasno navedeno koje mjere, s kojim ciljem, s kojim efektom i kada želimo uvesti", rekla je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene