Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministrica demografije i obitelji Nada Murganić, potvrdila je nagađanja medija proteklih dana o povećanju roditeljskih naknada tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta.


Ministrica Nada Murganić rekla je u četvrtak po dolasku na redovnu sjednicu Vlade, da će povećanje naknada za roditelje biti u skladu s proračunom za 2017. godinu i da će namijenjena sredstva u tom smislu biti dostatna za drugi dio 2017. godine, kad bi izmjene zakona trebale stupiti na snagu.

Vezani članci Sandra Mesarić sa sinom Leom Morala sinu dati lijek injekcijom da mu spasi život iako postoji i drugi način: "Leo je sklopio oči, panika je li od umora ili sam zakasnila...". Oglasio se HZZO Slika nije dostupna Nada Murganić: "Porodiljne naknade rast će u skladu s proračunskim prilikama"

Spomenute naknade trebale bi s dosadašnjih 2660 kuna narasti na 4000 kuna prema tom novom planu i prijedlogu proračuna.

"Već sam govorila, kad smo došli i kad smo rekli da ćemo imati upravu za demografiju, da ćemo se ozbiljno pozabaviti mjerama za demografsku revitalizaciju. U projekcijama proračuna za 2017. namijenjena su određena sredstva i u okviru tih odobrenih sredstava, za koja vjerujemo, da će po usvajanju državnog proračuna za 2017., ostati takva, kakva jesu. Radimo izračune u suradnji s HZZO-om, koji imaju najtočnije podatke za trenutno stanje i porodiljnih naknada koje se koriste, tako da mislimo da ćemo s izmjenom zakona, koji će najkasnije 1. srpnja 2017. stupiti na snagu, dakle, ići na povećanje naknada. Dakle ne radi se o delimitiranju, nego o povećanju, s obzirom da su sadašnji iznosi zaista skromni, koje će biti ipak značajnije", ističe Murganić.

"Detalji će se razraditi u zakonu", dodala je ministrica i odbila je komentirati podatke. Za postojeće brojke i predviđena sredstva u projekciji proračuna za 2017. godinu kaže da su oboje realni. "Nećemo probijati proračun, mi smo vrlo disciplinirano ministarstvo", naglasila je.

"Proračunom je predviđeno 158 milijuna kuna", rekla je ministrica Murganić i dodala da će to biti dovoljno prema dosadašnjim izračunima za 2017. godinu, odnosno njezinu drugu polovicu.

Isto tako, Murganić je poručila da je povećanje naknada na državnoj razini, a ne regionalnoj. "Da li ili koje lokalne općine imaju neke dodatne stimulacije, to je na razini njihove odluke i to svakako podržavamo", zaključila je Murganić.

Novinare je zanimalo i je li Vlada definitivno odustala od 1000 eura za bebe.

Ministrica im je odgovorila kakao se nije odustalo niti od jedne demografske mjere. "Donosit ćemo strategiju i politike u kojima će biti jasno navedeno koje mjere, s kojim ciljem, s kojim efektom i kada želimo uvesti", rekla je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju