Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oteta još dvojica Hrvata u Nigeriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko dana nakon otmice Zadranina Jurice Ruića, naoružane skupine nigerijskih militanata u posljednjih 24 sata otele su najmanje 18 osoba, među kojima su i dva državljana Republike Hrvatske, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske.

Reuters prenosi kako je talijanska brodska tvrtka Eni objavila da je s tankera nedaleko od nigerijske obale oteto šest stranih radnika - dva Hrvata te po jedan Australac, Britanac, Poljak i Rumunj.

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali"

Ministarstvo je u priopćenju za javnost koje je dobila Hina reklo kako je putem Veleposlanstva RH u Rimu obaviješteno o novoj otmici skupine stranih radnika u području delte Nigera.

>> Svjedočanstvo pomorca koji godinama radi u Nigeriji

>> Nakon otmice radnika, smanjena proizvodnja nafte

>> Otet Jurica Ruić, otmičari ne žele novac

"Među otetima su i dva hrvatska državljana koji su se nalazili na brodu Mystras, u vlasništvu talijanske brodske kompanije Eni-Saipem. Obitelji otetih hrvatskih državljana obaviještene su o događaju", navodi se u priopćenju bez podataka o identitetima otetih radnika.

Veleposlanik RH u Talijanskoj Republici Tomislav Vidošević u talijanskom je Ministarstvu vanjskih poslova razgovarao s
predstojnicom Ureda za krizne situacije Elizabettom Belloni o pomoći i obavještavanju u svezi s otmicama, navodi se.

"U tijeku su diplomatske aktivnosti oko nastalog stanja. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija također je u kontaktu s tvrtkama u kojima rade oteti hrvatski državljani", stoji u priopćenju MVPEI-a.

Nekoliko skupina naoružanih muškaraca u proteklih je manje od 24 sata u trima odvojenim incidentima u Nigeriji otelo najmanje 18 osoba.

S tankera talijanske tvrtke ENI, usidrenog oko 90 km od luke
Harcourt, otet je dio od ukupno 24 člana posade, s gradilišta
elektrane Afam, nedaleko od iste luke, oteto je osam filipinskih radnika, tri Južnokorejca i jedan Nigerijac, koji je ubrzo oslobođen, a iz bara u južnom gradu Warriju tijekom noći otet je danski državljanin dok je mirno gledao nogometnu utakmicu.

Otmičari su u turbulentnom naftnom području oko rijeke Niger od početka godine oteli najmanje 92 osobe, više nego cijele protekle godine, izvijestio je AP.

Otmičari su u posljednjih nekoliko mjeseci, uz otmice uglavnom stranih državljana, minirali naftovode, upozoravajući javnost kako takvim akcijama pribjegavaju da bi privukli pozornost na svoju kampanju usmjerenu protiv strane naftne industrije u njihovoj zemlji. Svi su taoci do sada pušteni neozlijeđeni.

Militantna Skupina za oslobođenje delte Nigera (MEND) preuzela je u utorak odgovornost za otmicu šestorice stranih radnika u Nigeriji među kojima je i hrvatski državljanin Jurica Ruić.

Glasnogovornik MEND-a je izjavio da će tih šest talaca biti
bezuvjetno pušteni 30. svibnja, ali samo ako strane kompanije ne pokušaju osigurati njihovo oslobađanje nudeći otkupninu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene