Europska unija postrožila je propise pa će se brže i jednostavnije definirati pojam droge. U petak su na snagu stupila nova pravila o suzbijanju psihoaktivnih tvari.

Galerija Kraj za osvježivače (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kraj za osvježivače (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Kraj za osvježivače (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Osvježivače zraka, popularne tvari među hrvatskim tinejdžerima, tako će biti nemoguće kupiti, kao što je to dosad bio slučaj, u kioscima.

Dostupni na svakom koraku, osvježivači su postali droga današnjih tinejdžera. "Nastaje problem od toga. Počinju sve mlađi i mlađi ljudi to koristiti. Jednostavnije dođu do toga po nižoj najvjerojatnije cijeni i treba biti posljedica za to", kazao je Karlo, učenik srednje škole.

Vezani članci Ilustracija Davala drogu školarcima, a sad tvrdi da im se samo rugala: Umjesto marihuane, podmetala im je čaj i duhan Ilustracija Kako je zbog vjenčanja pao superkartel koji je kontrolirao čak trećinu kokaina u Europi

"Mislim da bi to ustanovljenje strožih pravila prikazalo to kao ozbiljan problem, a ne samo neka svakodnevna radnja", dodaje Antonio. Novi europski propisi stižu u pravi trenutak. Pošast zlouporabe novih psihoaktivnih tvari uzela je maha.

Sintetske droge vrlo su opasne. Djeluju još jače, pogubnije i toksičnije od klasičnih droga. Izazivaju psihoaktivne poremećaje. "Poremećaj u ponašanju, nemir, agresija i to agresija visokog stupnja, može doći do halucinacija, može doći do nekih paranoidnih osjećaja gonjenja, proganjanja ili bilo kojih drugih ispada psihičkih funkcija", kazala je Staša Štemberger, psihijatrica.

Posljedice će tek biti poznate

Prave posljedice, tvrdi nam liječnica, tek ćemo vidjeti. Već sad, kaže nam, ima previše mladih psihoza. Ove sintetske droge teško je, ističe, pratiti. Stalno se mijenjaju. "Dovoljno je da tzv. dizajneri izmjene jednu molekulu vi imate novu drogu koja do tada nije upisana u registar droga", dodaje Štemberger.

Novi propisi to bi zauvijek trebali promijeniti. "Do sada smo imali situaciju da je trebalo nekoliko godina kad se neki spoj pojavi na tržištu da se on i zabrani. Međutim, danas se taj period skraćuje i ubrzava se procedura", kazala je Biljana Borzan, hrvatska eurozastupnica.

Broj tinejdžera koji su probali ovakvu vrstu droge, raste. Hrvatska prednjači u odnosu na EU. "Pokazuje se da ovakva vrsta droge u Hrvatskoj izuzetno popularna. Naime, prema istraživanju koje je napravljeno među đacima je postotak djece koja su konzumirala ovi drogu oko 3 - 4 % u Europi, a u Hrvatskoj 7 - 8 %", dodaje Borzan.

Osim zabrane prodaje po kioscima, prevencija je ono na čemu treba poraditi. Mladima dati uvid u posljedice koje mogu biti i smtrnonosne. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju