Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"OSVJEŽIVAČI ZRAKA"

Alarmantni prizori iz Slavonije - opasnu tvar dilaju i djeca: "To praktički možete kupiti na svakom koraku"

Posljedice pušenja sintetičke marihuane, arhiva (Foto: AFP)
Posljedice pušenja sintetičke marihuane, arhiva (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Posljedice pušenja sintetičke marihuane, arhiva (Foto: AFP) Posljedice pušenja sintetičke marihuane, arhiva (Foto: AFP) Foto: Afp Posljedice pušenja sintetičke marihuane, arhiva (Foto: AFP) Posljedice pušenja sintetičke marihuane, arhiva (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Paketići sintetičke marihuane (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
"U Osijeku su se ti tzv. osvježivači zraka počeli prodavati prije nekoliko godina, kada je nastupila nestašica trave i nekih drugih droga", kažu tamošnji tinejdžeri.

Bio je to naoko sasvim običan prizor: mladić od dvadesetak godina sjedi u kutu jednog osječkog kafića; uskoro pred njega stiže kava, a na stolu je i kutija cigareta. Otpio je gutljaj, zapalio cigaretu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rutinska kontrola Zaustavila ga policija, a nakon provjere oduzeli mu auto i ispisali ogromnu kaznu Zapljena marihuane - 5 Ratarska alternativa Veliki ulov u Slavoniji: Pao poljoprivrednik koji je umjesto industrijske konoplje uzgajao - marihuanu

No, samo nekoliko minuta kasnije ostao je bez svijesti i tijelo mu se počelo grčiti. Paraliziranog, ubrzo su ga iznijeli van te pokušali osvijestiti do dolaska hitne pomoći. Nesvjestan, povraćao je, urinirao i obavio veliku nuždu. Hitna je ubrzo došla i odvezla ga.

O cijelom je događaju izvijestio Glas Slavonije, čija je novinarka i osobno svjedočila incidentu. Kako pišu, već sutradan slučaj se ponovio, s drugim mladićem. Osječani tvrde da je riječ o konzumaciji opasnih "osvježivača zraka".

Na pitanje koliko je teško u Osijeku nabaviti "osvježivače zraka", tinejdžeri kažu: "Prelagano, praktički na svakom koraku to možete kupiti za malo love – u školi, na ulici, gotovo u svim tobacco shopovima, na nekim kisocima, to čak ne mora biti smart shop. Nema potrebe da naručujete online, kad je to posvuda".

"Trava" je, kažu, puno skuplja. "U Osijeku su se ti tzv. osvježivači zraka počeli prodavati prije nekoliko godina, kada je nastupila nestašica trave i nekih drugih droga. Neki su probali travu, svidjela im se, ali nemaju novca za nju. Ljudi su onda skontali, kad su vidjeli da se prodaje po Zagrebu, da i ovdje mogu pušiti tu kemiju, i to jeftino, a preprodavači da je to biznis", kazao je jedan mladić.

"U razdoblju od 1. siječnja do 11. studenoga 2018. godine bila su 32 slučaja pacijenata koji su se otrovali (konzumirali) ‘osvježivačem zraka‘, a koji su evidentirani u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije", navode pak iz Policijske uprave osječko-baranjske.

O ovoj novoj pošasti bilo je riječi i u emisiji Provjerenog, a potresno svjedočanstvo roditelja jednog mladića koji uzima ovu opasnu tvar možete pročitati i pogledati OVDJE
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene