Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istražni sudac Županijskog suda u Vukovaru Slavko Teofilović donio je danas rješenje o jednomjesečnom pritvoru osumnjičenih za ubojstvo ceranske obitelji Olujić.


Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je danas istražni zahtjev istražnom sucu Slavku Teofiloviću u kojemu traži da se osumnjičenicima za ubojstvo obitelji Olujić odredi pritvor zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom. 

Vezani članci Kuća u Rogotinu u kojoj je ubijen 29-godišnjak Smrtno stradao u obiteljskoj kući: Policija objavila detalje stravičnog ubojstva mladića u Rogotinu Požar katedrale u Nantesu - 1 Uhitili muškarca kojeg se povezuje s požarom katedrale u Nantesu: Izbjeglica iz Ruande u crkvi je radio kao volonter

"Nakon što sam primio istražni zahtjev ŽDO, još jednom sam saslušao osumnjičenike te donio rješenje o određivanju jednomjesečnog pritvora", rekao je kratko sudac Teofilović. 

Za ubojstvo četveročlane obitelji Olujić - Radomira (1954.) i Anice (1955.) te njihove malodobne djece Milene (1976.) i Marka (1979.), osumnjičeni su hrvatski državljani T.M. (1960.), M.J. (1973.), D.L. (1973.) i Z.P. (1973.) dok se za petoosumnjičenom muškom osobom nepoznatog identiteta još traga. 

Ubojstvo se dogodilo u noći sa 17. na 18. veljače 1992., a policija ga je okvalificirala kao ubojstvo iz koristoljublja te su pod tom optužbom četvorica osumnjičenika, nakon što su uhićeni, jučer i privedeni istražnom sucu Slavku Tefiloviću koji im je odredio 48-sati pritvor koji je trebao isteči u subotu ujutro. 

U priopćenju Županijskog državnog odvjetništva navodi se kako je Odvjetništvo ocijenilo da je u slučaju ubojstva obitelji Olujić riječ o ratnom zločinu. Pritom se podsjeća da su u vrijeme ubojstva obitelji Olujić osumnjičeni bili pripadnici HV-a. 

"Prvoosumnjičeni T.M. kao zapovjednik izviđačko-diverzantske satnije HOS-a, koja se nalazila u sastavu HV-a, naredio je 17. veljače 1992. pripadnicima satnije M.J., Z.P., D.L. te za sada nepoznatoj osobi da u Cerni liše života obitelj Olujić, što su ovi i učinili nakon čega su otuđili neutvrđenu količinu zlata i novca, a zatim postavili eksploziv u cilju rušenja njihove kuće u čemu nisu uspjeli zbog nestručnog rušenja", navodi se u priopćenju ŽDO-a. 

O uhićenju osumnjičenih za ubojstvo obitelji Olujić, među kojima je jedan od osumnjičenika aktivni časnik HV-a, novinare je jučer na izvanrednoj konferenciji za novinare u Vinkovcima izvijestio ravnatelj policije Marijan Benko. 

Benko je pritom izrazio zadovoljstvo što je nakon 14-godišnje istrage razriješeno ubojstvo obitelji Olujić poručivši da policija kontinuirano radi na razrješenju kažnjivih dijela bez obzira na to koliko je proteklo vremena od njihova počinjenja.