Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL
Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

Slovensko Vijeće za nacionalnu sigurnost u utorak se sastalo na izvanrednoj sjednici o tzv. špijunskoj aferi u vrijeme arbitražnog postupka te je pozvalo Hrvatsku, suočenu s optužbama o navodnom špijuniranju, da se ubuduće suzdrži od takvih postupaka.


"Vijeće za nacionalnu sigurnost upoznalo se s prisluškivanjem u arbitražnom postupku te ujedno osudilo bilo kakav pokušaj utjecanja na slobodu medija u Sloveniji", objavljeno je nakon skoro trosatnog sastanka, prenijeli su mediji.

Vezani članci Znak na graničnom prijelazu Bregana Zastoji na graničnim prijelazima Slovenije s Hrvatskom Marjan Šarec (Foto: AFP) Pozvali hrvatskog veleposlanika: Slovenski premijer sazvao hitnu sjednicu zbog navodnog SOA-ina špijuniranja

Nakon što je slovenski premijer Marjan Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatna eskalirala.

Televizija POP-TV objavila je da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže te televizijske postaje o prisluškivanju.

Sudionici sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost koje je vodio premijer Šarec izrazili su očekivanje da će se "Hrvatska ubuduće suzdržati od postupaka koji su u suprotnosti s vrijednostima Europske unije, vladavinom prava te zaštitom ljudskih prava i sloboda", objavljeno je nakon sastanka.

Na njemu su uz premijera Šarca, njegova savjetnika za nacionalnu sigurnost Damira Crnčeca, ministre obrane, vanjskih i unutarnjih poslova te šefa obavještajne službe SOVA, sudjelovali i neki predstavnici vladajuće koalicije, a bili su pozvani i predsjednici oporbenih stranaka.

Izaslanik predsjednika Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše Božidar Breznik medijima je kazao da i on osuđuje neopravdani utjecaj na medije, ali da vlada mora priznati da je arbitraža o granici s Hrvatskom stvar prošlosti.

"Čini mi se da je ovo prije bila informacija motivirana dnevno-političkim razlozima nego informacija s područja nacionalne sigurnosti", kazao je Breznik.

Ostali sudionici sastanka u kratkim su izjavama za javnost samo ponovili da je djelatnost Hrvatske na sabotiranju arbitražnog procesa, kao i djelatnost usmjerena na slovenske novinare "nedopustiva" i u neskladu sa slovenskim temeljnim vrijednostima. (Hina)