Državna matura, ilustracija - 1
Državna matura, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Nakon prigovora prema mišljenju stručnih tijela, 13 učenika trebalo je pasti ispite iz Engleskog i Njemačkog na maturi jer im je koordinatorica za Matematiku i članica Povjerenstva za praćenje mature, koje je imenovao ministar Radovan Fuchs, unijela u sustav dodatne bodove. Neki od njih su zbog toga položili te ispite. Dvoje članova Vijeća dali su ostavke.


Kulminiralo je sve traženjem ostavke ravnateljice NCVVO-a Ivane Katavić, no to nije usvojeno. NCVVO inzistira da su bodovi dodavani nakon proceduralne greške.

Iako im je priznala bodove, kod svih 13 učenika ostavila je da status žalbe glasi: ‘'Prigovor se ne usvaja'’. Koordinatorica i članica Povjerenstva dan kasnije sama se javila djelatnici NCVVO-a, koordinatorici za strane jezike, da joj prijavi kako je u njezinoj odsutnosti unosila izmjene u bodovanju, za koje su zaprimljeni prigovori - za predmete za koje ona nije koordinator.

Koordinatorica za strane jezike tada je krenula proučavati izmjene i zaključila da se radi o nepravilnostima, o čemu je 5. listopada obavijestila predsjednika Upravnog vijeća NCVVO Josipa Faričića.

Vlada prihvatila ostavke

Na sjednici Upravnog vijeća 26. veljače glasalo se o ostavci ravnateljice NCVVO-a. Samo dvoje članova Vijeća glasalo je za smjenu Ivane Katavić. Nezadovoljni time, Tihomir Tomčić i Ninoslav Šćukanec Schmidt, koji su glasali protiv nje, podnijeli su ostavke. Vlada ih je prihvatila u četvrtak.

''Po meni je krucijalno pitanje kako je moguće da tijelo koje imenuje Ministarstvo donosi odluke koje se kose s mišljenjima stručnih tijela, čime se pobija autonomija NCVVO-a, izjavio je Šćukanec Schmidt'', prenosi srednja.hr.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ističu kako nemaju informaciju da je itko vršio pritisak na bilo kojeg člana povjerenstva. Ddodaju da bi, ako su takvi pritisci vršeni, počinitelje trebalo prijaviti i adekvatno sankcionirati.

''Izmjene broja bodova Nacionalni centar za vanjsko vrednovanja obrazovanja vrši nakon svakog ispitnog roka za maturante čiji su prigovori prihvaćeni'', kazali su iz Ministarstva.

Katavić ističe kako se pogreške u ispitima i procesu vrednovanja državne mature događaju prilično rijetko, ali napominje da kad god su do sada bile uočene u sastavljanju ili bodovanju samih zadataka, svim pristupnicima bi se na takvim zadatcima dodjeljivao jedan bod, a da se pritom zbog toga nisu podizali pragovi prolaznosti.

Prijetnja, ilustracija Upao u školu pa vrijeđao i prijetio, od ravnateljice tražio da otpusti jednog djelatnika

Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs o prelasku na online nastavu: "Nije jednostavno otvoriti i zatvoriti škole jer one nisu kafići"

''Centar dosljedno u situacijama ljudske pogreške u provedbi ispita priznaje vlastitu pogrešku i donosi ili predlaže odluke koje idu u korist pristupnika. I u ovom konkretnom slučaju rješavanja prigovora, Centar je ostao dosljedan u postupanju'', apostrofirala je Katavić.

O slučaju se oglasila i bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja smatra da je situacija očito ozbiljna i puna dubioza te bi slučaj trebalo ispitati i Državno odvjetništvo.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju