Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaredali su se potresi u podmorju

Seizmolozi objašnjavaju kad treba strahovati od tsunamija. Ipak, podrhtavanja su Dalmatincima donijela i jednu korisnu stvar

Aktualno Galerija Ribarnica Ribarnica Foto: DNEVNIK.hr Valovi Valovi Foto: DNEVNIK.hr Ribarski brod Ribarski brod Foto: DNEVNIK.hr +0 Nevrijeme na moru Galerija 1/4 >>
Tresu se i podmorje i obala posljednjih nekoliko dana. Stručnjaci kažu, iako je u Jadranu bilo tsunamija, potresi su preduboko da bi uzrokovali znatniju štetu. Mudri Dalmatinci nemaju štete od potresa, samo koristi.

''Ujutro sam digao četiri mala parangala ničega, tuga! Ja pitam, što je ovo ušlo u more? Popodne sam digao veliki parangal od 450 udica - ništa, svaka udica 'ješka', što je ovo. Kad saberem, ja sam osjetio taj potres prije nego što su javili na vijestima da je bio'', kazao je viški ribar Damir Karuza kroz smijeh.

S Richterima će očito rasti i cijena ribe. Jučer je opet bilo nekoliko potresa od tri i četiri stupnja prema Richteru jugoistočno od Visa i jedan značajniji od tri kod Vrlike.

''Psihičko stanje čovjeku je malo napetije kad je potres'', istaknuo je Marinko Zupčić s Visa. Ante Linčir kaže kako nisu na području na kojem bi ih trebalo biti strah.

Seizmolozi kažu, da bi zbog potresa obalu zapljusnuo val, trebalo bi zatresti iznad sedam i pol po Richteru ili biti jako blizu površine. ''Dubina je deset kilometara, dosta ispod površine mora. Evo, ovaj najjači iz serije magnitudom jednak zagrebačkom potresu osjetio se u priobalju, ali nije izazvao nikakve štete'', pojasnio je Krešimir Kuk.

Meteorologinja i oceanografkinja Maja Bubalo kaže kako su tsunamiji uglavnom uzrokovani plitkim jakim potresima ispod morskog dna i nastanu kada dođe do vertikalnog pomaka morskog dna i cijeli vodeni stupac iznad se pomakne.

"Tada nastane val koji se širi prema obali. On može na otvorenom moru imati jako malu amplitudu, ali kako se približava obali, val postaje sve viši i postaje potencijalno jako razoran", objašnjava Bubalo.

Pročitajte i ovo Potres na Jadranu magnitude 5,5 - 1 Nema straha od tsunamija Potres u Jadranu uplašio i svjetioničare na Palagruži i ribare: "Cijeli brod se tresao da je izgledalo kao da će se raspasti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osjetili ga i u Hrvatskoj Potres magnitude 4,2 po Richteru zabilježen u Austriji: "Ovakvo podrhtavanje nisam osjetio u zadnjih 15 godina"

U Jadranu se u 500 godina diglo 27 tsunamija. Najviši je na talijanskoj obali bio deset metara, a na našoj strani 1667., kad i dubrovački potres, jedan od valova dosegnuo je šest metara. 1979., nakon crnogorskog potresa, bilo je poginulih.

''Škampi su osjetili jer su se izvukli iz onih svojih stijena, puna je ribarnica škampi'', kazao je Bojan Jurišić iz Splita. No to nikako nije razlog da budu jeftiniji. Sad ima prostora i za povećanje cijene jer to nisu bilo kakvi, nego - pametni škampi.


Više o potresima možete pogledati u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene