Vlada je osnovala novo povjerenstvo. Otkako je osnovano u ožujku, Povjerenstvo za standardizaciju geografskih imena sastalo se jednom i, kažu, odredilo daljnje smjernice rada. U njemu sjede stručnjaci, pred njima je četiri godine mandata, a kad jednom iznjedre konkretne rezultate, još uvijek je nejasno što i gdje ćemo s njima.

Galerija


Od Vlade do Vlade, praksa osnivanja Povjerenstva se ne mijenja. Kad god nas nešto muči, osniva se Povjerenstvo. Bitku između Ustaša i Partizana trebalo je riješiti Povjerenstvo za suočavanja s prošlošću. A jezičnu borbu u iduće četiri godine razriješit će Povjerenstvo za standardizaciju geografskih imena.

Vezani članci Anders Tegnell Švedska osniva povjerenstvo za procjenu odgovora na pandemiju Andrej Plenković Plenković: "Imam pravo podnijeti tužbe protiv Povjerenstva"

Ima 12 članova, od geodeta do jezikoslovaca. Kažu, posla će biti jer, poručuju, znaju što im je činiti.

"Jednostavna je zadaća. Povjerenstvo će izdati smjernice za nazive geografskih imena", rekao je dr.sc. Damir Šantek, predsjednik Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena.

A iako registar sa 130 tisuća toponima već postoji, ima i nereda.

"Uzmimo ulicu doktora Ante Starčevića. Danas u Hrvatskoj netko ulicu piše Ulica doktora Ante Starčevića. Netko piše da je ta ulica Starčevićeva, netko piše da je ulica od Starčevića", objašnjava Šantek.

Pa je, kaže, vrijeme da se napokon oko toga dogovorimo. Mišljenja građana oko rada novoosnovanog Povjerenstva su podijeljena.

"Trebali bi gledat kako da nama bude bolje jer su oni odabrani od nas, da nama služe, a ne da sebe gledaju, svoj profit", govori gospođa Anka iz Zadra.

Međutim, članovi Povjerenstva od ovog rada ne bi trebali profitirati budući da nema naknade za rad. Također, kad Povjerenstvo i donese odluku, pitanje je hoće li pravila zaživjeti. I hoće li se ujednačiti nered u školskim udžbenicima i atlasima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr