Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odzvonilo osvježivačima zraka?

Policija češlja škole u Osijeku: "Nova droga sadrži otrov za štakore"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija "češlja" škole i mjesta gdje se okupljaju mladi, a Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju osječkog KBC-a angažirao se u akciji koja bi trebala zaustaviti prodaju nove droge popularne među tinejdžerima u Osijeku.

Roditeljima i djeci upućeni su apeli, a vrši se pritisak i na sve ostale, odgovorne za sprječavanje prodaje jeftinih ubojitih psihoaktivnih droga, takozvanih osvježivača zraka. Sve to napokon je urodilo plodom, smatra pročelnica Zavoda Katarina Dodig-Ćurković.

Pročitajte i ovo Razbijeno staklo na automobilu parkiranom kod groblja Markovo polje Oglasila se i policija Građanima provaljuju u automobile dok obilaze posljednja počivališta svojih najmilijih: "Dok smo palili svijeću, začuo se..." Ilustracija Iza rešetaka Policija otvorila hladnjak i ugledala neočekivani prizor: "Bilo je to iznenađujuće veliko otkriće"

Prošli tjedan učenicima u Trgovačkoj i komercijalnoj školi "Davor Milas" održano je predavanje "Osvježivači zraka - nova ubojita droga", piše Glas Slavonije.

Policija privodi "poznate dilere", obilazi škole i školske prostorije, ali i školska dvorišta gdje su djeca navela da je dostupno kupiti drogu. Sve su češći policijski pretresi i tzv. smart shopova i punktova na kojima se okupljaju mladi, a protokol za stavljanje supstanci iz osvježivača zraka na listu zabranjenih tvari je ubrzan.

Dodi-Ćurković kaže kako joj je u listopadu i studenome s osječke Pedijatrije upućen rekordan broj mladih zbog strašnih posljedica trovanja osvježivačima zraka. Gotovo da nema škole u kojoj se nova, opasna droga nije pojavila među mladima, a problem nije samo u Osijeku nego i u cijeloj Hrvatskoj i diljem Europe.

Droga vrlo popularna među tinejdžerima

"Osječki srednjoškolci naveli su da je pušenje aromatiziranoga osušenog bilja sa sintetičkim kanabinoidima, odnosno tih osvježivača zraka, a koji djeluje kao TCH u marihuani, vrlo popularno među tinejdžerima iz svih osječkih srednjih, pa i osnovnih škola", istaknula je Dodig-Ćurković.

Mladi drogu pripremaju slično kako pripremaju marihuanu, dodaje i pojašnjava: "Sve je više i onih mladih ovisnika o drogi čiji su neželjeni učinci ozbiljno kognitivno oštećenje, gubitak svijesti, zbunjenost, neodgovornost, epileptični napadi, agitacija, iritabilnost, anksioznost, iznenadna depresija, paranoja i halucinacije".

"Za život opasni učinci su koma, pokušaji samoubojstva (zbog nepodnošljivog osjećaja ekstremne tjeskobe), koronarna ishemija, moćni μ-opioidni agonisti, koji posebice u kombinaciji mogu dovesti do kobnih posljedica, a neki sintetski kanabinoidi sadrže otrov za štakore brodifacoum, jer se vjeruje da produljuje efekt učinka droge", zaključuje Dodig-Ćurković. Smatra kako je edukacija, uz nadzor nad trgovinama i strogu zakonsku regulativu s visokim kaznama, ključna u zaustavljanju ove pošasti koja se pojavila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene