Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nižu se reakcije

Javnost stala u obranu profesora: Dnevnik Nove TV doznaje što su mu govorili učenici, a i što je on govorio njima

Aktualno Galerija Tučnjava profesora i učenika - 1 Tučnjava profesora i učenika - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Tučnjava profesora i učenika - 2 Tučnjava profesora i učenika - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Škola - 1 Škola - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Škola - 2 Škola - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Veljko Miljević, odvjetnik Galerija 1/5 >>
Niz je reakcija na snimku iz jedne zagrebačke škole u kojoj su se fizički sukobili profesor i učenik. Za dio javnosti profesor je žrtva koju je napao učenik, a ako se pita sud, profesor se ogriješio o svoju profesiju, povjerena mu je skrb o djeci, ima problem s alkoholom i postoji opasnost od ponavljanja djela.

Odvjetnik Veljko Miljević, branitelj profesora iz zagrebačke srednje škole koji je snimljen u tučnjavi s učenikom, podnio je žalbu na odluku suda o istražnom zatvoru. Uvjerava da se profesor branio od napada, učenike je lakše ozlijedio. Kaže i da je sam profesor pred sutkinjom istrage svoje ponašanje nazvao nedopustivim.

"Da, on je sudjelovao u fizičkom obračunu koji nije rezultirao nekim naročitim posljedicama, ali je sam kao takav nespojiv s njegovim pozivom i da je on utoliko sasvim sigurno kriv, ali i da će nastojati izbjeći bilo kakvu moguću situaciju jer jednostavno više neće to raditi, napustit će taj poziv", kazao je Miljević.

Pročitajte i ovo Nasilje u školi tučnjava profesora i učenika VIDEO Za Dnevnik Nove TV svoju stranu priče iznijeli su učenici koji su stali u obranu uhićenog profesora: "Učestalo je provocirao, spominjao mu suprugu..."

Upozorio je i da je profesor u teškom psihičkom stanju zbog više obiteljskih tragedija, a prije mjesec dana preminula mu je supruga: "Njih su neki, očito i sudionici ovog događaja, koristili za tretiranje profesora na način koji nije doličan."

Učenici mu dobacivali, on jednog vrijeđao

Dnevnik Nove TV doznao je i da su učenici govorili profesoru da je četnički vojvoda i dobacivali mu "idemo popiti bombicu". No profesora se tereti i za zlostavljanje djece jer je jednog učenika mjesecima vrijeđao zbog boje kose i govorio mu da je "kuruzni".

"O tome se on i očitovao da su spominjali Prosinečkog i rekao je: 'Pa kuruzni je Prosinečki, velemajstor nogometni' itd. Dakle, ne u smislu omalovažavanja, diskreditiranja, upravo suprotno", kazao je Miljević.

Ipak, u istražnom je zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela, prema stavu suda - profesoru je povjerena skrb o djeci i ima problem s alkoholom.

"Očitovao se o tome profesor da u trenutku događaja on nije bio u alkoholiziranom stanju, ali kad je napustio školu i otišao kući i ručao, a dotad nije lišen slobode i nije uhićen, nakon ručka je konzumirao alkohol, jedno-dva piva..." kaže Miljević. 

Više puta razgovarali s nastavnikom

Škola je pokrenula postupak otkaza protiv profesora, a na pitanje jesu li imali ranije nekih problema s profesorom i učenicima, odgovaraju kako detalje privatnog života djelatnika ne mogu javno iznositi ili komentirati. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Šokantna snimka Užas u zagrebačkoj školi: Profesor udarao učenika po glavi, slijedi mu otkaz

"Održano je nekoliko razgovora sa spomenutim nastavnikom te je u svakoj prilici iskazao želju, volju, spremnost i motivaciju za rad", stoji u odgovoru ravnateljice škole, koja dodaje i da će po utvrđivanju svih činjenica razmotriti izricanje odgojnih mjera učenicima.

"Vidljivo je da je tamo puno prekršaja, i to težih prekršaja za koje bi učenici trebali dobiti pedagoške mjere", ocjenjuje Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja. 

S obzirom na vidljiva ponašanja, to je ili ukor razrednog vijeća ili opomena pred isključenje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene