Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Tihomir Orešković ocijenio je u četvrtak, nakon što je u Saboru opozvan s čela Vlade, da su za Hrvatsku najbolje rješenje novi parlamentarni izbori.


"Žao mi je, došao sam s najboljim namjerama da pomognem našoj domovini. Svi smo u početku došli sa zajedničkim ciljevima i nadom da ćemo pokrenuti ekonomsku i gospodarsku situaciju i podignuti standard građanima. Nažalost vidimo da je komunikacija s pojedincima, u ovom slučaju s gospodinom Karamarkom nije mogla funkcionirati. Danas smo bili tu i na kraju smo tu gdje jesmo. Hrvatsku sam u ovih par mjeseci koliko sam bio premijer dosta upoznao, upoznao dobre stvari i loše stvari. Vjerujem u ovu zemlju, imamo velik potencijal i nadam se da ćemo taj potencijal maksimalno pokrenut", rekao je Orešković nakon što mu je u Saboru izglasano nepovjerenje.

Vezani članci Slika nije dostupna Hoće li se ponovno politički angažirati? Savjetnik o Oreškovićevim planovima za budućnost Slika nije dostupna POGLEDAJTE OBRAĆANJE PREMIJERA Otkrio je, kako tvrdi, pravi razlog svog rušenja

Nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti mogućnost daljnje političke suradnje s Mostom. "Mi smo tu kao Vlada dok se ne formira nova Vlada i osigurat ćemo sigurnost i na to ćemo se fokusirati", kazao je Orešković.

Naglasio je da na funkciju nije došao kako bi se bavio politikom, nego kako bi pomogao svojoj zemlji.

Priznao je kako nije očekivao da će njegova vlada ovako završiti. "Dođeš, imaš neko globalno iskustvo, mislim da sam što se tiče ekonomskog i financijskog sektora imao puno za pružiti. Ja sam se nadao da ću dobiti podršku od Karamarka. S Petrovom, dobro smo surađivali. Mislili su da sam bliži Mostu nego HDZ-u, no to nije ništa drugo nego smo surađivali. Petrov je došao, imao je ideje i razgovarali smo. Možda je to na kraju bio ključni problem", kazao je Orešković, ali i dodao kako mu nije žao što je prihvatio posao premijera.

"Domoljub sam, volim izazove i ovo je iskustvo. Želim zahvaliti građanima koji su mi dali podršku. Malo jesam tužan jer mislim da smo mogli puno više napraviti, ovaj tim je imao ogroman potencijal. Na kraju, kad gledamo rezultate, vjerujem da će Hrvatska imati dobru godinu radi poduzetnika, radi duha koji se vezano uz poduzetnike počeo buditi i da će stvari krenuti. Mogli smo s ovim timom puno učiniti, ali tu smo gdje jesmo", rekao je Orešković.

Kazao je i kako sutra neće biti najavljene sjednice Vlade te da će se ovoga vikenda osobno "malo odmoriti i stati na loptu".

Zamoljen da precizira navode o pritiscima vezanim uz imenovanja u SOA-i, ponovio je kako je izabrao Daniela Markića jer je kvalitetan kadar.

"Oko SOA-e se dosta pričalo. Tu se pričalo da ću biti nekakva lutka. Ja sam čovjek koji ima 25-godišnje iskustvo u biznisu, i kad trebam izabrati kadar, izabrat ću najkvalitetniju osobu. Imam svoje linije koje neću prijeći. Gospodin Markić je kvalitetna osoba i to je i pokazao. Zato smo ga ja i predsjednica zajedno izabrali", rekao je Orešković.

Na pitanje treba li ići u preslagivanje saborske većine ili na nove izbore odgovorio je: "Mislim da izbori moraju biti solucija. Vidjeli ste svi stav Mosta i građani očekuju izbore, neka na kraju građani odluče". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju