Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada je plug zapeo tijekom oranja njive, Stjepan Lucin iz sela Lekneno sigurno nije očekivao da će pronaći kamenu rimsku nadgrobnu stelu.


Tijekom oranja, plug djeda Stjepana zapeo je za tvrdi predmet. Kako se prije nekoliko dana odlučio na sjetvu, zamolio je unuka Marka da otkopa kamen ili stari panj koji je zapinjao.

Vezani članci Filip Drača (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Tužitelji traže 10 mjeseci zatvora uvjetno za mladića koji je šarao Tuđmanov spomenik Položen kamen temeljac za spomenik Mercedesu (Foto: Dnevnik.hr) Imotski dobiva spomenik - Mercedesu: ''Ta ideja je bila neizbježna, ljubav je nastala već prije 50 godina''

Marko je uz pomoć prijatelja Danijela počeo kopati te shvatio da se radi o ovećem kamenu pravilnog oblika. Kopajući malo dublje, ugledali su reljef te pozvali stručnjaka iz muzeja.

Kustosica Tanja Pintarić iz Muzeja Turopolje kaže da se ovdje radi o slučajnom pronalasku kamene rimske nadgrobne stele, koja najvjerojatnije potječe iz 2. stoljeća nakon Krista.

'Uz stelu, pronađena je i kamena baza u koju se stela uglavljuje. Pronađeni nadgrobni spomenik je u dobrom stanju. Reljef je izlizan i ne može se pročitati, no ipak, ovo je fascinantan pronalazak', dodala je.

Kustosica Pintarić rekla je kako su slične stele pronađene u Gornjim Čehima te u Odri, a oba puta se također radilo o slučajnom pronalasku.