Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Optužnica za zločine u zapadnoj Bosni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci optužilo je hrvatske državljane Zlatka Jušića (1949.) i Ibrahima Jušića (1965.) da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području tzv. autonomne pokrajine zapadne Bosne od 1993. do 1995., priopćeno je na internetskim stranicama Državnog odvjetništva.

U optužnici je predloženo produljenje pritvora zbog osobito teških okolnosti počinjenja kažnjivih djela, stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kroz logore prošlo 30.000 ljudi Logoraši kazneno prijavili svoje zlostavljače Slika nije dostupna Željeznička nesreća Županijski sud odbio zahtjev o dopuni istrage o Rudinama

Državno odvjetništvo navodi da su okrivljenici donosili odluke na temelju kojih je veći broj civila zatočen u sabirne centre, a poslije i u logore u Drmeljevu, Nepekama, Dolovima i Valionici Miljković. Živjeli su u neprihvatljivim uvjetima, a stražari, predstavnici izvršne vlasti i policajci samoproglašene autonomne pokrajine, psihički su ih i fizički zlostavljali, zbog čega je više zatočenika teško ozlijeđeno, a nekolicina je i preminula, kaže se u priopćenju.

U optužnici je navedeno da su Jušići počinili ratni zločin od rujna 1993. do 21. kolovoza 1994., odnosno od 16. studenog 1994. do 7. kolovoza 1995.

Istraga nad Zlatkom Jušićem i Ibrahimom Jušićem počela je na Županijskom sudu u Rijeci u rujnu prošle godine, kad su sprovedeni Istražni centar riječkog Županijskog suda i određen im je pritvor.

Sudski postupak nad dvojicom optuženika za ratni zločin počinjen u BiH vodi se na riječkom Županijskom sudu jer je riječ o hrvatskim državljanima s mjestom prebivališta u Rijeci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene