Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci optužilo je hrvatske državljane Zlatka Jušića (1949.) i Ibrahima Jušića (1965.) da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području tzv. autonomne pokrajine zapadne Bosne od 1993. do 1995., priopćeno je na internetskim stranicama Državnog odvjetništva.


U optužnici je predloženo produljenje pritvora zbog osobito teških okolnosti počinjenja kažnjivih djela, stoji u priopćenju.

Vezani članci Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek u Saboru - 1 Glavna državna odvjetnica u Saboru o aktualnim aferama: ''Po utvrđenju činjenica postupit će se sukladno otkrivenom" Slika nije dostupna Nije poznat identitet počinitelja zločina u Dvoru

Državno odvjetništvo navodi da su okrivljenici donosili odluke na temelju kojih je veći broj civila zatočen u sabirne centre, a poslije i u logore u Drmeljevu, Nepekama, Dolovima i Valionici Miljković. Živjeli su u neprihvatljivim uvjetima, a stražari, predstavnici izvršne vlasti i policajci samoproglašene autonomne pokrajine, psihički su ih i fizički zlostavljali, zbog čega je više zatočenika teško ozlijeđeno, a nekolicina je i preminula, kaže se u priopćenju.

U optužnici je navedeno da su Jušići počinili ratni zločin od rujna 1993. do 21. kolovoza 1994., odnosno od 16. studenog 1994. do 7. kolovoza 1995.

Istraga nad Zlatkom Jušićem i Ibrahimom Jušićem počela je na Županijskom sudu u Rijeci u rujnu prošle godine, kad su sprovedeni Istražni centar riječkog Županijskog suda i određen im je pritvor.

Sudski postupak nad dvojicom optuženika za ratni zločin počinjen u BiH vodi se na riječkom Županijskom sudu jer je riječ o hrvatskim državljanima s mjestom prebivališta u Rijeci.