Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijene divljaju devet mjeseci

Oporba uputila oštru kritiku vladajućima: "Trebali su ranije reagirati i spriječiti drastičan rast cijena"

Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP)
Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP) Foto: DNEVNIK.hr
Pregovore Vlade s predstavnicima 10 trgovačkih lanaca kako bi se cijene određenih artikala vratile na razinu s kraja prošle godine oporbeni zastupnici su dočekali s kritikom. Naglasili su da je Vlada drastičan rast cijena mogla spriječiti puno ranije.

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk smatra da je Vlada pustila da cijene divljaju devet mjeseci, da građani plaćaju skuplje i da se iz toga puni proračun kako bi nakon devet mjeseci glumili dobrotvora i vratili narodu ono što su mu prethodno uzeli kroz veći PDV.

"Divljanje cijena su dopustili i da odobrovolje trgovce i sada su oni dobre volje jer su imali veći profit. To je krug koji je bio već prije osmišljen da se narodu najprije uzme pa da se onda glumi kada mu se nešto vrati", ocijenio je Bauk.

Pročitajte i ovo Putna torba Ako prođe... Zrakoplovna kompanija želi da ljudi putuju bez odjeće: Otkrili su zašto je to dobra ideja

Saborski zastupnik Mosta Božo Petrov rekao je da ne vjeruje guverneru HNB-a Borisu Vujčiću koji je još prije dvije godine izjavio u Saboru da inflacije nema, kao ni Vladi koja je imala alate kojima je mogla spriječiti ovakav rast cijena.

"Jedan od razloga rasta cijena nije samo inflacija uzrokovana geopolitičkim razlozima, nego i ulazak u euro, na što su upozoravale sve države koje su već ušle u euro. Vlada je to mogla spriječiti, a nije, i sada bih joj trebao vjerovati da će s trgovcima riješiti problem", poručio je.

Trgovci građanima "gule kožu", a crnih lista nema 

S trgovcima je problem mogla riješiti prije godinu i pol dana, pa zašto nije, zapitao je Petrov, dodavši da što god je do sada obećavala - nije napravila. "Vladu za taj problem nije briga jer nisu oni koji imaju najniže plaće u Hrvatskoj", kazao je pozvavši sve u Vladi da pokušaju preživjeti jedan mjesec s prosječnom medijalnom plaćom.

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista naglasio je da od 1. siječnja pa do danas trgovci građanima "gule kožu".

Vlada nije prihvatila nijednu interpelaciju oporbe i Hrvatskih suverenista pa nisu objavljene crne liste niti su ukinute subvencije za plin i električnu energiju za trgovačke lance koji su neopravdano dizali cijene, podsjetio je.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, predsjednik Sabora izgubila od Milanovića Jandroković komentirao izjavu bivše predsjednice da su se Rusi umiješali u hrvatske izbore

"Nakon devet mjeseci guljenja kože i drastično skupljih proizvoda koji su poskupjeli gotovo sto posto, danas nijedan građanin ne živi bolje nego što je živio u istom razdoblju prošle godine. Nije bilo dobre volje, očigledno se pogodovalo trgovačkom lobiju pa danas, kada je vrag odnio šalu, vladajući pokušavaju nešto spasiti, ali mislim da je priča otišla predaleko", ocijenio je.

Jedino se, dodao je, napunio državni proračun i Plenković će se u naredna dva dana prikazati kao veliki humanitarac koji dijeli narodu, od kojeg je zadnjih deset mjeseci uzeo sve što je mogao. "Ako trgovci ne pristanu vratiti cijenu u normalu i zbog pohlepe i dalje budu držali visoke marže, apsolutno smo za to da ostanu bez državnih subvencija sljedećih 12 mjeseci", poručio je Pavliček.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene