Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vruće ljeto

Oporba na zadatku: Ide poziv Pantovčaku. Što će sada učiniti Milanović?

Zoran Milanović
Zoran Milanović Foto: Vanesa Pandžić/Cropix
Devet oporbenih saborskih klubova uputilo je u utorak predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću formalni prijedlog da temeljem svojih ustavnim ovlasti zatraži izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora.

Oporba ostaje pri zahtjevu da se što prije sazove izvanredna sjednica Sabora, a ključni razlozi su plinska afera i štrajk u pravosuđu.

Opozicija se okupila na sastanku na kojem se odlučivalo hoće li predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću uputiti i formalni zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice.

Nakon usuglašavanja devet klubova - SDP, Možemo!, Socijaldemokrati, Most , IDS, HSS i RF, Hrvatski suverenisti, Centar i GLAS te Fokus i Reformisti, u pismu su predložili dnevni red od dvije točke: zaključak o statusu radnika u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu te zaključak o zaduženju Vlade da razriješi odgovorne u aferi Plin za cent.

Neprihvatljivim smatraju da Sabor koristi Ustavom propisanu stanku kao izliku za izbjegavanje rasprave o te dvije situacije i dok nije utvrđena barem politička odgovornost u plinskoj aferi.

''U ovakvom stanju u državi nikome nije do odlaska na godišnji odmor jer nas potresa energetska afera, a pravosudni sustav je pred kolapsom. Da se novac koji je preko energetskog sustava ukraden isplatio kroz plaće službenicama i službenicima koji rade u pravosudnom sustavu, danas ne bismo imali ovakav kaos gdje sada već više od 2000 slučajeva tjedno kasne”, ocijenio je Zvonimir Troskot iz Mosta.

Pismo predsjedniku zapravo ne bismo trebali ni slati jer Ustav to ne nalaže, međutim, bili smo spremni i na taj ustupak kako bismo predsjedniku izbili sve adute iz ruke kako bi konačno aktivirao članak 79. Ustava, kazao je.

Zahtjev je odbio potpisati Domovinski pokret. Kažu kako smatraju da je Milanović to već sam trebao učiniti.

Sandra Benčić, koordinatorica stranke Možemo, pozvala je zastupnike iz HDZ-a da budu odgovorni i uvide ozbiljnost situacije te daju potpise kako bi se skupilo 76 potpisa za sazivanje izvanredne sjednice Sabora.

Ako se ni to ne dogodi, priča nije zamrla, napravit ćemo sve u našoj moći da tražimo sve odgovorne u aferi plin za cent, poručila je te najavila da će također učiniti sve kako bi se uspostavio dijalog ključnih aktera da bi se razriješila situacija vezana uz štrajk u pravosuđu.

''Meni je nevjerojatno da premijer to ne uviđa i da ne poduzimamo korake u tom smislu. Ključno je sada zapravo imati sastanak sa svim sindikatima, uključujući sindikate koji su potpisali memorandum, da daju podršku za povećanje plaća u pravosuđu. To je ključni i prvi korak. Meni nikako nije jasno zašto ga premijer ili ministar nisu poduzeli'', kazala je.

''Nećemo se klanjati nikome. Da je predsjednik Republike državnik, jučer bi bila izvanredna sjednica Sabora sazvana. Domovinski pokret iz tog razloga nije potpisao. Opozicija to vrlo dobro zna. Ako budu trebali potpisi saborskih zastupnika, potpisat ćemo'', rekao je nakon sastanka Stipo Mlinarić iz DP-a.

Mlinarić je dodao da je bilo nekih signala od zastupnika nacionalnih manjima odnosno SDSS-ova Milorada Pupovca te HSLS-ova Darija Hrebaka da bi možda dali svoje potpise.

''Je li DP domovinski ili plinski pokret?''

SDP-ov Peđa Grbin istaknuo je da su vladajući odbili prijedlog za izvanrednom sjednicom Sabora jer njima odgovara da se o aferama ne govori nego da se svi pravimo da se ništa ne događa i pokupimo na godišnje odmore, ali neće ići.

''I danas su izašle nove informacije koje pokazuje da su u plinskoj aferi lagali i iz HEP-a i iz Ministarstva jer ih je na to natjerao Plenković. On želi prikriti svoje tragove kriminala, korupcije i nesposobnosti i natjerao je i Upravu HEP-a i Filipovića da se na Odboru za gospodarstvo prave kao da se ništa bitno nije dogodilo'', ustvrdio je.

''Plenković u maniri pravog mafijaškog dona svojim potčinjenima naređuje omertu. Zato šuti. O onome što je nezgodno ne smije se pričati, istina ne smije izaći na vidjelo, ali hoće jer je ovo previše veliko i previše često da bi se sakrilo pod tepih'', poručio je Grbin.

Predsjedniku smo uputili zahtjev i sada mora donijeti odluku, kazao je i dodao da ne može prihvatiti relativiziranje ove afere.

Domovinskom pokretu, koji je odbio potpisati pismo predsjedniku Republike Grbin je kazao da objasne jesu li oni plinski pokret ili Domovinski pokret.

''Kukavičko skrivanje''

Benčić je opetavala da ne mogu dozvoliti da na dva mjeseca izvršna vlast ogrezla u korupciji ostane bez nadzora i kontrole zakonodavne i sudske vlasti: ''Bez funkcionirajućeg Sabora i sa štrajkom u pravosuđu, izvršna vlast ostaje bez ikakve kontrole a s mogućnosti donošenje uredbi sa zakonskom snagom.''

''Iskoristit ćemo sve alate pa i onaj posljednji, da sakupimo maksimalan broj potpisa zastupnika, da zatražimo suradnju i stranka koje su dio vladajuće većine da stanu na pravu stranu povijesti'', najavila je.

Benčić je ocijenila i da to što se premijer danima kukavički skriva i ne oglašava o plinskoj aferi jasno znači da je odgovoran.

Da je predsjednik Milanović htio sazvati izvanrednu sjednicu, on bi je već sazvao, smatra Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata koji je ipak zbog jedinstva opozicije dao potpis na pismo upućeno predsjedniku RH.

''Zbog jedinstva opozicije i činjenice da želimo iscrpiti sve moguće dostupne i nedostupne alate prilikom sazivanja sjednice, zbog plinske afere i paralize pravosuđa potpisali smo pismo, no iskreno sumnjam da će to dati neke rezultate'', rekao je Hajduković.

''Milanoviću, budi hrabar i odaberi pravu stranu''

Dalija Orešković iz Centra pozvala je Milanovića da bude dovoljno hrabar i karakteran i odabere pravu stranu: ''Nesazivanje izvanredene sjednice je zapravo odabir strane ali krive pa ga pozivam da izabere onu pravu, stranu ustavnosti, zakonitosti i zaštite građana.''

Ako se ogluši na apel oporbenih klubova , dodala je, to bi značilo da osim paralize sudske i zakonodavne vlasti, imamo problem i u predsjedniku države kao jednom od kontrolora koji je propustio napraviti kontrolu kad je to bilo najpotrebnije.

Katarina Peović iz Radničke fronte poručila je da će ustrajati i neće odustati od podrške radnicama. Pozvala je radnike i u drugim sektorima da se solidariziraju s radnicama na sudovima i u državnim odvjetništvima.

''I štrajkovi podrške bi bili učinkoviti ako smo u izvanrednom stanju, a jesmo jer nemamo pravosuđe koje funkcionira, onda je sasvim legitimno da se pozove i na generalni štrajk i štrajk solidarnosti'', istaknula je Peović, upozorivši da je, nažalost, moguće da će se štrajk pokušati i uspješno razbiti neisplatom plaća, odnosno, čistim nasiljem.

Damir Bajs iz Fokusa ocijenio je da premijer kao noj gura glavu u pijesak i kada je riječ o stanju u pravosuđu i u plinskoj aferi. Vlada mora osigurati da država funkcionira, naglasio je i pozvao premijera da sjedne sa štrajkašima i nađe rješenje.

Oglasili se iz HDZ-a

''Predsjednik SDP-a Peđa Grbin netočno je izjavio da je vladajuća većina odbila prijedlog jer prijedloga u ovom trenutku niti nema. Tri su ovlaštena predlagatelja – Vlada, većina zastupnika i predsjednik. Nijedan takav zahtjev nije došao, nema ga. Ako i kada dođe, raspravljat ćemo'', rekao je HDZ-ov saborski zastupnik Damir Habijan o mogućem sazivanju izvanredne sjednice Sabora.

On odbacuje teze prema kojima vladajućoj stranci nije stalo da se o prodaji HEP-ova plina razgovara u javnosti: "Prošli tjedan smo imali tematsku sjednicu odbora za gospodarstvo koja je sazvana na inicijativu oporbe. Vladajuća većina je to mogla odbiti, a nije odbila jer nam je stalo do transparentnosti, stalo nam je da se pred nadležnim odborom raspravi sve ono što je bilo bitno.''

Habijan napominje da je potrebno prikupiti sve podatke na temelju kojih će se utvrditi je li bilo nepravilnosti, a ukoliko se pokaže da ih je bilo, utvrdit će se odgovornost i posljedice. Međutim, nije želio reći do kada bi Vlada trebala prikupiti sve podatke koje je zanimaju.

Tvrdi i da nitko ne želi slomiti pravosudne službenike kojima se od ovog tjedna ne plaća vrijeme provedeno u štrajku.

Pročitajte i ovo Policija Osumnjičen za tri kaznena djela Krivotvorio fakultetske potvrde kako bi upisao studij u Zagrebu

Pročitajte i ovo Ilustracija Nove smjernice Nakon niza skandala londonski policajci dobili jasne upute što smiju, a što ne: Nekima se pravila o prostitutkama neće dopasti

Milanović, koji dosad nije primio službeni zahtjev oporbe za izvanrednom sjednicom, poručio je još dan ranije neka se jave pa će vidjeti.

''Skeptičan sam prema odredbama Ustava koje 30 ili 20 godina nisu korištene. Vjerojatno postoji razlog za to. Staješ na nečiju stranu otvoreno… Razumijem njihove porive i motive. S druge strane, tu je tipični primjer kriminalnog nemara, koji ne mora nužno biti krivično ili kazneno djelo, ali zaudara na to. Država je oštećena za neki iznos zbog kojeg neki od ovih momaka ne ustaje ni iz fotelje. Nekad se kralo puno više i muškije, što bi se reklo. Neka se jave pa ćemo vidjeti. Neću proceduralno zauzimati nečiju stranu'', poručio je Milanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene