Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiglo izvješće

Operativna dobit Agrokora gotovo 10 posto veća od planiranog, Konzum u svibnju imao 20 posto veći promet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljeno je mjesečno izvješće izvanredne uprave Agrokora koje se odnosi se na razdoblje od 11. svibnja do 10. lipnja 2018. godine.

Izvješće prati razvoj gospodarske i financijske situacije u sustavu Agrokora te izvještava o realizaciji operativnih aktivnosti Izvanredne uprave te ukupnom poslovanju kako krovne kompanije Agrokor d.d., tako i dijela većih Agrokorovih kompanija.

Pročitajte i ovo Ilustracija nagodili se s EPPO-om Lagali pri kupnji strojeva za poliranje mramora pa osuđeni za prijevaru Fortenova grupa (Foto: DNEVNIK.hr) očekuju pomoć Dobavljači nekadašnjeg Agrokora u Vladi: Sastali se jer Fortenova ne poštuje nagodbu

"Najvažnija vijest izvještajnog razdoblja je da su, nakon razdoblja u kojem su članovi Privremenog vjerovničkog vijeća i veliki vjerovnici međusobno razgovarali o svim pitanjima koja su još uvijek bila otvorena, u četvrtak, 31. svibnja 2018. godine konačno završeni pregovori vjerovnika o nagodbi. Dogovor o nagodbi su podržali i svi članovi Privremenog vjerovničkog vijeća pa stoga dogovor ima podršku koja prelazi zakonski potrebnu dvotrećinsku većinu za izglasavanje nagodbe", stoji u izvješću.

Kada je riječ o poslovanju sustava Agrokor u prvih četiri mjeseca 2018., najznačajniji pokazatelj razdoblja je rast operativne dobiti Grupe Agrokor u odnosu na plan za 24,1 milijun kuna. Tako je EBITDA Grupe Agrokor u prva četiri mjeseca iznosila 274,6 milijuna kuna, što je 9,6 posto više od plana.

U okviru tih rezultata najbolje pokazatelje imaju poslovna grupa Maloprodaja i poslovna grupa Prehrana.

Naime, Konzum kao najveća i najvažnija kompanija iz segmenta Maloprodaje, u četiri mjeseca bilježi i rast prometa i rast EBITDA marže u odnosu na plan, a prema preliminarnim pokazateljima, osobito dobre pokazatelje poslovanja Konzum je imao u svibnju. U odnosu na usporedivu maloprodajnu mrežu u 2017., u svibnju je u trgovinama Konzuma bilo 6,5 posto više kupaca, a veći broj kupaca, uz porast prosječne košarice za 11 posto, rezultirao je gotovo 20 posto većim prometom od onoga u svibnju 2017. Istodobno, to je gotovo osam posto veći promet od planiranog, dok je ostvarena marža bila gotovo sedam posto veća od plana.

Poslovna grupa Prehrana u prva je četiri mjeseca imala 2,1 milijardu kuna prihoda te 234,1 milijun kuna operativne dobiti, a značajno veće prihode od prodaje i operativnu dobit ima segment Smrznute hrane i sladoleda i to uslijed povećanja operativne efikasnosti i rasta prodaje svih kategorija sladoleda.

Poslovanje poslovne grupe Poljoprivreda i dalje je pod jakim utjecajem rekordno niskih razina cijena svinjskog mesa, koje se kompenzira drugim aktivnostima prodaje ostalih roba. Prihod grupe Poljoprivreda je u prva četiri mjeseca bio 642 milijuna kuna u odnosu na planiranih 667, dok je dobit razdoblja iznosila 53,8 milijuna kuna.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene