Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Oltaru domovine na Medvedgradu danas su ugradnjom lijevanih staklenih elemenata, tzv. "suza" završeni radovi na prvoj fazi obnove tog spomenika, a tome su nazočili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i autor spomenika Kuzma Kovačić.


Završeno lijevanje staklenih elemenata izvela je staklana "LHOTSKY" iz Češke. Riječ je o šest staklenih plavih ploča i 29 "kapi" plavih i bijelih.

Vezani članci Podvala s ledom Roditelji podvalili klincu: Bio je u šoku dok nije shvatio što se zapravo događa Slika nije dostupna Šok u ZOO-u: Medvjed kamenom razbio podvodno staklo!

Prva faza obnove spomenika koštat će oko 900 tisuća kuna.

Gradonačelnik Bandić najavio je da će do kraja godine biti izrađen projekt za čitavo uređenje Medvedgrada i Oltara domovine što bi trebalo biti gotovo za tri godine.

U tom će poslu sudjelovati Zavod za zaštitu spomenika kulture, Muzej grada Zagreba i autor spomenika Kuzma Kovačić.

Spomen obilježje, na mjestu stare utvrde Medvedgrad koje je osmislio kipar Kuzma Kovačić tvore kamene kocke od različitih vrsta kamena i nejednake visine, koje kao da su se po zemlji posložile u hrvatski grb. 

Na kamenim kockama isklesani su hrvatski motivi iz vremena kneza Branimira, Veliki križ, te stihovi hrvatske himne.

Oltar domovine, otvorio je na Dan državnosti 1994. prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman kao mjesto na kojemu će svi moći odati poštovanje hrvatskoj domovini.

Novinari su gradonačelnika Bandića ponovo pitali kada će dr. Tuđman u Zagrebu dobiti trg, a on je opetovao da dr. Tuđman kao prvi hrvatski predsjednik to i zaslužuje.

O mjestu koje će nositi njegovo ime konsenzus moraju postići struka, Tuđmanova obitelj i političke stranke, rekao je Bandić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju