Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oltar domovine navlači novo ruho

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Oltaru domovine na Medvedgradu danas su ugradnjom lijevanih staklenih elemenata, tzv. "suza" završeni radovi na prvoj fazi obnove tog spomenika, a tome su nazočili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i autor spomenika Kuzma Kovačić.

Završeno lijevanje staklenih elemenata izvela je staklana "LHOTSKY" iz Češke. Riječ je o šest staklenih plavih ploča i 29 "kapi" plavih i bijelih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Igrao se' Šok u ZOO-u: Medvjed kamenom razbio podvodno staklo! Slika nije dostupna Oltar za Papu od bračkog kamena

Prva faza obnove spomenika koštat će oko 900 tisuća kuna.

Gradonačelnik Bandić najavio je da će do kraja godine biti izrađen projekt za čitavo uređenje Medvedgrada i Oltara domovine što bi trebalo biti gotovo za tri godine.

U tom će poslu sudjelovati Zavod za zaštitu spomenika kulture, Muzej grada Zagreba i autor spomenika Kuzma Kovačić.

Spomen obilježje, na mjestu stare utvrde Medvedgrad koje je osmislio kipar Kuzma Kovačić tvore kamene kocke od različitih vrsta kamena i nejednake visine, koje kao da su se po zemlji posložile u hrvatski grb. 

Na kamenim kockama isklesani su hrvatski motivi iz vremena kneza Branimira, Veliki križ, te stihovi hrvatske himne.

Oltar domovine, otvorio je na Dan državnosti 1994. prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman kao mjesto na kojemu će svi moći odati poštovanje hrvatskoj domovini.

Novinari su gradonačelnika Bandića ponovo pitali kada će dr. Tuđman u Zagrebu dobiti trg, a on je opetovao da dr. Tuđman kao prvi hrvatski predsjednik to i zaslužuje.

O mjestu koje će nositi njegovo ime konsenzus moraju postići struka, Tuđmanova obitelj i političke stranke, rekao je Bandić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene