Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sjednice Vlade

Ministar Filipović kaže da trgovci vraćaju cijene, Butković rekao što sigurno neće poskupjeti

Nakon današnje sjednice Vlade na kojoj su korigirane cijene nekih prehrambenih proizvoda, mjere su dodatno pojasnila dva ministra.

Vlada je na današnjoj sjednici još jednom zaprijetila poduzetnicima koji su neopravdano dizali cijene za vrijeme konverzije. Premijer Plenković rekao je da će snositi novčane kazne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna USKORO NOVE MJERE Filipović o opskrbi plina: "Skladište Okoli uskoro na 90 posto" Premijer Andrej Plenković KRAH ZDRAVSTVA ''Pilotima se ništa neće dogoditi'', poručio Plenković, a upitan za Matijanićevu smrt odvratio: ''Što Beroš ima s tim?''

Vlada je odlučila korigirati zamrznute cijene četiri prehrambena proizvoda.

Maloprodajna cijena mljevenog mesa i ulja smanjit će se dodatno za 26 centi, odnosno dvije kune dok će se, zbog tržišnih kretanja cijena šećera i svinjske lopatice povećati za isti iznos.

O poduzetim koracima Vlade nakon poskupljenja govorio je ministar Davor Filipović. Kazao je da će se nastaviti nadzor. Ministarstvo gospodarstvo i održivog razvoja je ovaj tjedan je poslalo dopis 10 trgovačkih centara. Tražili su da dostave cijene za cijelu prošlu godinu za 80 artikala te da svaka dva tjedna nastavljaju dostavljati te informacije. To će se sve prezentirati građanima koji će tako moći uspoređivati cijene.  

Filipović je rekao da su hrvatski trgovački centri rekli kako će dostaviti sve podatke.  

Na pitanje zbog čega se odustalo od najavljivanih mjera, odgovorio je da se nije odustalo.

"Odluku smo donijeli jer smo iz ovih nalaza koji su nam prezentirani, vidjeli da dobar dio poslovnih subjekata vraća cijene na 31.12. Nadzori će biti kontinuirani. Ako vidimo da postoji potreba da poduzimamo druge mjere, mi ćemo to svakako napraviti". 

"To što će neki građani otići u kupovinu u inozemstvo, poruka je i trgovačkim lancima da smanje cijene", rekao je. Čak i ako idu u iste lance, Filipović smatra da je to znak njihovim vodećim ljudima da gube kupce.

"Puno se priča o tome zašto se nije uvela neka crna lista. Poduzetnike i sve poslovne subjekte promatramo kao naše partnere. Ne možemo nikoga unaprijed kažnjavati. Mi smo napravili neke smjernice. Sada kad smo vidjeli da se neki nisu držali smjernica, koristimo sve što imamo na raspolaganju. Nije nikome u interesu da im porezna uprava ne izlazi iz prostorija, da mu DIRH dolazi u kontrolu ili carinska uprava. Vjerujemo da će nastaviti vraćanje cijena", kazao je. 

Na pitanje do kad će sve trajati rekao je da je Vlada pomogla i poduzetnicima u zadnjih nekoliko kriza. 

Što sigurno neće poskupjeti

"Vlada čini sve da pomogne građanima i gospodarstvu i očekujemo visoku razinu solidarnosti i da se ne podižu cijene kad za to nema potrebe. Dok traju mjere, to očekujemo", odgovorio je.  

Novinari su ga pitali o slučaju trgovačkog centra koji iste proizvode u Hrvatskoj prodaje znatno skuplje nego u Sloveniji, a sve pravdaju visokim poreznim opterećenjem.

"Mislim da bi bio dobro da idu sa cjelovitom informacijom i kažu koju maržu ostvaruju. Mi smo u nekoliko navrata snižavali PDV na određene proizvode. Nikada se nije dogodilo da bi cijena proizvoda tad išla prema dolje. Ne znam o kojem trgovačkom centru pričate, ali volio bih da predsjednik Uprave izađe u javnost i kaže zašto tada nisu pojeftinili svoje proizvode", rekao je Filipović.   

"Kad sam ih pitao zašto nisu spustili cijene goriva kad je cijena benzina pala ispod 10 kuna, znate što sam dobio? Šutnju", dodao je. 

Oleg Butković je rekao da neće biti povećanja univerzalne usluge u pošti.

"Odluku je HAKOM donio. To je potreba HP-a. Ali neće biti poskupljenja", obećao je.

Novčane kazne

Na pitanje o eventualnim poskupljenjima telekomunikacijskih usluga, kazao je i da su sa telekomima razgovarali. 

"Mnogi od njih koriste mjere. Do toga najvjerojatnije, još nemamo konačan dogovor, ali neće doći", rekao je.   

Vedrana Filipović-Grčić iz DIRH-a objasnila je kako od 5. do 17. siječnja obavljeno 696 nadzora. U tih 696 nadzora utvrđeno je da 30 posto nadziranih subjekata povećalo cijene. Primaran im je bio cilj da što veći broj subjekata vrati cijene na 31. prosinca. Prema onima koji su to učinili, primijenit će se olakotne okolnosti.

"Što se tiče novčanih kazni, mi krećemo sa novčanim kaznama prema svim onim subjektima koji nisu vratili cijene, a kod kojih je utvrđeno neopravdano povećanje cijena", kazala je.

O smjenama ministara

Davor Filipović komentirao je odlazak Nataše Tramišak i Ivana Paladine. Rekao je da s njima imao dobru suradnju. Vjeruje da će s novim ministrima dobro surađivati. Butković je rekao da su stari ministri odradili svoje dionice te da treba postojati povjerenje. Ali o njima nema ništa loše za reći.

Je li se pogriješilo što Branko Bračić nije imenovan prije 10 mjeseci, a ne da se ovako izgubilo vrijeme?

"Ki bi, da bi. Ovo je sad najbolja odluka", odgovorio je Butković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene